Единственият български дервиш е пловдивчанин

Автор: Plovdiv Now 18187
Единственият български дервиш е пловдивчанин

Васил Тосев е пловдвичанин и единственият дервиш в нашата страна, а духовното му израстване има наистина впечатляваща история. Поради здравословни проблеми той се захваща с йога, като впоследствие започва и да я преподава.

Автор е на книгите „Поддръжка на човешкото тяло” и „Поддръжка на човешката психика”. Започва да практикува Крия Йога при индийския учител Шибенду Лахири, което го кара да погледне на живота по различен начин и да открие духовността, в която преди това не вярвал. Предсказанието се сбъдва и днес той е и практикуващ йога инструктор.

Посветен е на суфистката култура. Когато в родния му Пловдив идват дервиши от ордена в турския град Коня, за да демонстрират въртящия дервишки танц, наречен „сема“, той е силно впечатлен и споделя с тях, че иска да усвои филисофията на въртенето. След месец може да го прави цял час, без да спира. 

Васил преминава своето посвещение в Коня, където, известно е, не всеки може да бъде приет и обучаван. В ордена на дервишите, последователи на великия суфи учител Руми - Мевляна, българинът получава дервишкото име Вели, което в превод означава „светец” или „избран”. 

На 13 януари Васил ще гостува в Асеновград, съобщи asenovgrad.net. Срещата ще се състои от 16:00 ч. като е необходимо предварително заявяване на присъствие, съобщи asenovgrad.net. Записването става на тел. 0878 43 17 23 с краен срок този петък, 11 януари.

 

 

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина