Двудневна литургия за празника “Златна ябълка“ в Асеновград

Автор: Plovdiv Now 4598
Двудневна литургия за празника “Златна ябълка“ в Асеновград

Малко повечерие с целия Богородичен канон и акатист и Архиерейска света литургия ще бъдат отслужени в храм "Успение Богородично" в асеновградския квартал "Горни Воден". Богослужението ще бъде водено лично от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай:

19.04.24 г. (петък):
- 18:00 ч. - Малко повечерие с целия Богородичен канон и акатист.

20.04.24 г. (събота):
- 09:00 ч. - Архиерейска света литургия, Акатистна събота (Чудотворна икона "Златна ябълка").

Вярващи от цялата страна се събират в асеновградския квартал "Горни Воден" в храма "Успение Богородично", където се намира иконата на Богородица Златна ябълка. 

Хората идват с молба за рожба и благодарност за сторените чудеса от Божията майка. Обикновено преспиват една нощ в църквата, но в последните години заради пандемията тази практика беше отменена.

Чудотворната икона „Златната ябълка“ е рисувана през 1620 г. от неизвестен зограф. Според експерти изкуствоведи произходът и е от Атон. Сребърната ризница на иконата е от по-късен период – 1834г.

Чудото извършено от Божията Майка с неплодната жена е станало през 1765 г. Описано е от Ананий Клинис, който е бил тогавашен игумен на манастира „Св. Св. Кирик и Иулита”.

Ето и легендарният текст: „Празникът наречен Златна ябълка се чества на петата събота от Великия пост. Това е местен празник, свързан с чудо, извършено от Майката Божия чрез нейната свята икона през 1765 г.

Закъсняла за празника на благодатната Богородица Дева Мария, поради дългия път, неплодна жена не можа да получи благословен хляб и като счете това за лош знак, ридаеше и се окайваше за своята неплодност. Йереят, като чу плача и риданията на жената, много се натъжи и като не намери и троха, останала от благословения хляб, разбирайки причината за мъката на жената, смут обхвана душата му. И видя една ябълка, оставена в дар пред светата чудотворна икона, взе я и я даде на жената като блогословение, а тя, като прие ябълката с гореща вяра и се успокои. И не след много време жената се оказа трудна. Като се роди рожбата и, от вяра и благодарност към Божията майка, тя употреби много средства и богато украси светата икона, като даде да изковат една златна ябълка и я дари за спомен на Великата благодат“.

След чудото с неплодната жена възниква и празникът посветен на това събитие, който се чества и до днес на петата събота от Великия пост.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина