Директорката на дома за сираци в Асеновград, обвинена за гавра с деца, с условна присъда

Автор: Plovdiv Now 7146
Директорката на дома за сираци в Асеновград, обвинена за гавра с деца, с условна присъда

Бившата директорката Дома за сираци "Таню войвода" в Асеновград Весела Симеонова получи 3 месеца условно с 3 години изпитателен срок. Тя бе обвинена, че е накарала възпитател да затвори насила три от децата в отделна стая.

Скандалът гръмна през лятото на 2011-та година, когато потърпевшите деца сами подадоха жалба в полицията.

 Те са признали, че са били насила държани под ключ повече от две денонощия, пускани са единствено за тоалетна, като мярката е била възпитателна. Впоследствие от персонала признали, че това им е било разпоредено лично от директорката. Бяха направени поне две проверки, пратени директно от Агенцията за закрила на детето ­ София.

През есента на 2011 година  шефката на Агенцията Надя Шабани  изпрати писмена нота до кмета на Асеновград, тогава д-р Христо Грудев, като работодател да наложи дисциплинарно наказание на Симеонова. Мотивът бе, че в “Таню войвода” има сериозни пропуски, които са довели до нарушаване на правата на настанените там деца. Директорът и персоналът не прилагат адекватни действия, които да разрешат сериозните проблеми с деца от дома и да им осигурят подходяща среда за развитие. При проверката експертите на Държавната агенция за защита на детето бяха установили грубо незачитане на правата на децата и налагането на нерегламентирани наказания, като заключване в стая, изолирани от останалите, забавяне на изплащането на джобните пари. Като недопустимо комисията определя поставянето на постоянен срок на наказанието или налагането на повече от едно, което противоречи на Конвенцията на ООН за правата на детето. За различни видове провинения децата най-често са полагали труд като почистване на дома, хигиенизиране на тоалетните, столовата и стаите.

В края на 2013-та Симеонова получи присъда от 3,5 г. от Асеновградския съд, но обжалва и делото бе върнато за ново разследване на кота нула.

Първоначално тя бе обвинена в насилствено отнемане на лична свобода на три момичета на 13 и 14 години, държани принудително в изолатора на дома.

Още по време на разследването обаче прокуратурата промени обвинението към Симеонова от извършител в подбудител на деянието, тъй като през това време тя е била в отпуск, но е давала указания по телефона.

Соченият за неин съучастник  Христо бе признат за невинен по повдигнатото му обвинение.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина