Честит празник, Асеновград!

Автор: Plovdiv Now 13761
Честит празник, Асеновград!

Празникът на Асеновград, който обичайно се отбелязва всяка година в последната неделя на май, този път ще бъде честван в един ден с 3 събития, вместо цял месец, както беше досега. Причината е обявената извънредна обстановка заради разпространението на COVID-19 у нас. Програмата в празничния ден ще започне в 09:00 ч. с празнична света литургия за благоденствие на Асеновград. От 10:00 ч. пред паметника на Цар Иван Асен II ще бъдат поднесени венци и цветя. Пак там слово ще произнесе кметът на града доктор Христо Грудев. Планирано е след това, от 10:30 ч. да бъде издигнато знамето на Асеновград - на централния площад "Академик Николай Хайтов" пред сградата на общината - под звученето на националния химн. Празникът ще приключи с церемония по удостояване на граждани с почетни звания на общината. То ще се състои в двора на Старинно училище "Свети Георги" от 11:00 ч.

 Асеновград е най-големият необластен град в България, най-големият град в Родопите, втори по големина в областта след Пловдив и е административен център на община Асеновград. В Асеновград влизат и кварталите Горни Воден и Долни Воден, които до 1986 г. са отделни села.

До 1934 г. Асеновград се казва Станимака от гръцкото име на града Στενήμαχος, Стенимахос. През 1934 г. е преименуван в чест на цар Иван Асен II на Асеновград. Над самия град се намират останките от Асеновата крепост, стара крепост, която при цар Иван Асен II е подсилена и е превърната във важен военен пост в отбраната на южните граници на Второто българско царство.

Градът е известен с многото си църкви, манастири и параклиси и често е наричан Малкият Йерусалим. Известен е и като „Градът на булчинските рокли“ поради големия брой ателиета и магазини за сватбени рокли и аксесоари.

В околностите на града има точно 80 религиозни храма – 5 манастира, 17 църкви и 58 параклиса. Някои от най-известните и красиви християнски храмове са: църквата „Света Богородица“, църквата „Свети Архангели“, манастирът „Света Петка“, Горноводенски манастир „Св. св. Кирик и Юлита“, „Света Богородица Благовещение – Рибната“, „Успение Богородично“, „Свети Иван Рилски“, „Свети Атанасий Александрийски“, „Свети Никола Мирликийски“, „Свети Георги“ в квартал Амбелино, „Свети Георги“ в квартал Метоха, „Света Марина“, параклисите „Света Богородица Малката“, „Свети Константин и Елена“, Параклис „Свети Яни“, „Света Варвара“, „Свети Димитър“ и други.

Честит празник, Асеновград!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина