Бивш ресторант в Асеновград ще се превърне в модерен арт център

Автор: Plovdiv Now 1157
Бивш ресторант в Асеновград  ще се превърне в модерен арт център

Община Асеновград и групата „Станимашка фотографчийница” са обсъдили на работна среща концепцията за превръщането на част от сградата на познатите на всички асеновградчани хотел „Москва” и ресторант „Руен” в съвременен културен център.

След разглеждане на възможните варианти е било решено сградата да бъде обследвана, за да стане ясно какви ремонтни дейности ще бъдат необходими за съхраняването й. Общината ще извърши процедури по съгласуване с Националния институт по недвижимо културно наследство, защото сградата попада в групови паметници на културата.

Ще се извършат административни процедури за присъединяването и на двора към бившия ресторант, който в момента се ползва от общинското предприятие „Инспекторат, паркинги и гаражи”. Представителите от групата „Станимашка фотографчийница”, чието предложение бе включено в инвестиционната програма на Общината, представиха вариант за облагородяването и оползотворяването на дворното пространство като място за открита изложба на експонати, годни за външни климатични условия.

Част от етажите на хотел „Руен” да бъдат пригодени за съхраняване на културни ценности и произведения на изкуството. Цялата вътрешна част на бившия ресторант ще бъде проектирана от специалисти в сферата на галерийното пространство, а фасадата ще бъде запазена в автентичния й вид.

Административните процедури по съгласуване, които Общината трябва да извърши, вече са започнати. Предстои да се извърши обследването, проектирането и след това да се пристъпи към цялостната реконструкция на тази част от сградата и превръщането й в арт център от съвременен тип, в който да се провеждат културни събития, изложби, камерни концерти и други мероприятия.

Снимка: tvsatcom.bg.

Новини

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина