Бачковският манастир разширява музея си с ново ремонтирано помещение

Автор: Plovdiv Now 8911
Бачковският манастир разширява музея си с ново ремонтирано помещение

Бачковският манастир разширява музейната си експозиция, като за целта е ремонтирано ново помещение, в което ще бъдат подредени и показани невиждани до момента икони и други предмети. Обновената част трябва да бъде открита до края на тази година, като идеята на игумена на Светата обител - Величкия епископ Сионий, е това да стане на голям празник, предава БТА.

Новата част на манастирския музей е едно помещение, което беше неизползваема изба, в която се съхраняваха повече ненужни и не от голямо значение предмети и вещи, които бяха пренесени щателно от тук, уточни епископ Сионий. По думите му до тук се стига, след като държавата отпуснала доста средства в края на миналата и началото на тази година за реставрация на много от иконите, съхранявани в манастира. И за да може те да бъдат изложени на едно по-широко и по-достъпно място, се налага да направят това преоборудване на помещенията. Иконите са светини, древни и така те ще могат да срещат и благославят всички, идващи в Светата обител, подчерта дядо Сионий. Това са икони още от древността, от възстановяването на древния храм през 1600 година, а и от наши дни. Ще бъде представена и запазената част от един древен мраморен иконостас, който датира от 11 век. Това, по думите на епископа, е иконостаса на старинния храм на манастира. Ще бъдат представени и нови икони от съвременни български майстори, които също са подарени на Светата обител. Така ще може да се проследи традицията на изработката на иконите от древността до наши дни, каза още игуменът на манастира. Сред експонатите е и кръст, подарен на манастира от император Алексий Комнин, както и старинен трон от централния храм, който е датиран от древността, няколко много стари икони, две певници, изработени в Йерусалим и донесени в манастира при обновяването на храма.

Музеят е създаден през 30-те години на миналия век, като на настоящото му място е от 14 години, разказа Стамен Пепелишев, уредник на музей. Той уточни, че нещата, които са показани в него, са богослужебни предмети, които са били в употреба дълги годни. Хората посвещават най-доброто, което имат, на Бог и затова са направени с голямо старание, подчерта Пепелишев. Там са показани кръстове, изработени от изключително фина дърворезба, изкуство, което, по думите му, възниква в Атон през 16-17 век, като в началото е като монашеско ръкоделие. Част от тях са поставени в метални обкови - знак на посвещение на вяра, на жертва, заплатени от поклонници. Като най-ценен експонат той посочи дарохранителница, която е получила името "Венецианска", тъй като наподобява църквата Сан Марко във Венеция. Това е култов съд, който стои на стола в олтара на храма и в който се съхранява така нареченото сухо причастие за спешни случаи. Тя е сребърна, с позлата и с много полускъпоценни камъни. Подобна у нас има още една, която се съхранява Националния исторически музей.

Репортер и оператор - Дима Шопова

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина