Бачковският манастир придобива облик на монашеска обител, а не на атракцион

Автор: Plovdiv Now 6244
Бачковският манастир придобива облик на монашеска обител, а не на атракцион
Бачковският манастир, макар и втори по големина след Рилския, е пръв по брой поклонници, посещаващи го годишно. Внушителната цифра е между 500 до 800 хиляди. Светата обител е притегателно място за поклонници и туристи не само от християнския свят.
 
В последните няколко десетилетия, манастирът бе управляван от "колебливо", през "спорно" до "скандално". Към момента, игумен на манастира е Велички епископ Сионий. Опитът, който той има като ректор на Софийската духовна семинария и като игумен на Троянската света обител, веднага проличава и в Бачковския манастир, пише екскурзоводът от Асеновград Ивайло Мирчев.
 
Последните нововъведения са две конферентни зали, в които достъпът е свободен, а на през цялото време на екрани се прожектират филми за манастира, както и видеоматериали с църковно-практическа тематика. В първата зала са експонирани фотографии, разказващи за монашеския живот, във втората са поставени портрети на духовници, партиарси, екзарси, които са част от живота на Българската православна църква. Във фоайето между двете зали има два проскинитария. Единия на Св. патриарх Евтимий Търновски, другия на Св. цар Борис-Михаил. Двете зали разполагат общо с около 100 места.
 
Така Велички епископ Сионий прояви духовен вкус, с който Бачковската света обител се превръща в образов манастир и най-важното - той започва да придобива облик на монашеска обител, а не на атракцион, в който има вехти предмети с които да се снимаме, пише още Ивайло Мирчев.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина