Асеновградски села не са съгласни с изграждането на нова кариера с 35 години концесия

Автор: Plovdiv Now 9671
Асеновградски села не са съгласни с изграждането на нова кариера с 35 години концесия

Жители на Горнослав, Червен и Долнослав скочиха срещу изграждането на каменна кариера в района на асеновградските села. Те организират и петиция, с която се противопоставят на решение на Министерски съвет  да предостави за 35 години концесия за добив мрамори и мраморна баластра на фирмата „Запрянови – 03“ ООД.

От 2 ноември дружеството официално е получило разрешението на МС /№ 863/ да ползва находище „Делчевото – 2“, разположено в землището на Горнослав, научи trafficnews.bg.

Местните са особено притеснени от факта, че въпросната концесионна площ е до границите на две защитени зони по Натура 2000 - „Родопи Средни" и „Добростан“. От юни 2017 г. периметърът е част от буферната зона на нов тип биосферен резерват „Червената стена“, който е част от световната мрежа на ЮНЕСКО.

Пред TrafficNews Катерина Фратева - един от инициаторите на петицията, посочи, че години наред живеещите в селата не са били уведомени, че асеновградската фирма има намерение да се пробва с концесия в района. Малцина са чували и то само мълви, допълва тя.

„Процедурата вече е гласувана и ни поставя пред свършен факт. Искаме да разберем защо това са разговори, водени много отдавна, а ние разбираме толкова късно. Предстои сега да организираме среща с кметове и местни жители на трите села, за да видим какви са настроенията на обществото. Все още тече срок за обжалване. Ще съгласуваме всичко с адвокати и в последствие ще решим какво да правим“, допълни Фратеве.

От сформиран инициативен комитет посочват, че добивът ще се извършва в непосредствена близост до скалните феномени БелинташКараджов камък, на енеолитния храмов комплекс Лопките, късноантичната и средновековна крепост Калето в Горнослав. Всичко това може да постави под риск целостта на национални богатства.

При реализиране на инвестиционното намерение отделни редица растителни и животински видове ще бъдат засегнати пряко. Освен за биоразнообразието местни са притеснени още и покъщнината, поминъка и собственото си здраве.

„Тази концесия ще се даде за следващите 35 години. Това касае дори хора, които все още не са родени, а ние искаме да защитим интереса им. За нас това е кауза“,  допълни Фратева.

През тези 35 години фирмата ще вложи над 435 хил. лв. за добива, а очакваните концесионни плащания за целия период на договора надхвърлят 700 хил. лв. В съответствие с изискванията на Закона за подземните богатства приходите от тях постъпват в държавния бюджет и в бюджета на общината по местонахождение на концесионната площ - в случая това е община Асеновград.

В сайта на РИОСВ-Пловдив пък е посочено, че към 2020г. е извършван контрол по решение за преценка необходимостта от извършване на ОВОС. Последната информация по темата е за извършена проверка по документи за инвестиционното предложение на "Запрянови - 03" ООД.

Прави впечатление обаче „Запрянови – 03“ ООД е задействала още няколко инвестиционни предложения за изграждане на кариери в района - в Добростан /концесионна площ „Вратицата“ (219,207 дка)/ и в находища „Чайкъра–2”, участък „Чайкъра–2–изток“ край кварталите „Горни Воден“ и кв. „Долни Воден“. Тези процедури обаче все още текат, подочиха от РИОСВ, и дали ще бъдат одобрени предстои да се решава.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина