Асеновградчани: Защо не се реставрира Караалановото училище?

Автор: Plovdiv Now 5775
Асеновградчани: Защо не се реставрира Караалановото училище?

Караалановото училище е паметник на културата от местно значение в Асеновград, за реставрацията на което още през 2017 година са били заложени 50 000 лв.

Реставрация обаче не е била стартирана и средствата са преразпределени към инвестиционната програма за следващата година. Към този момент обаче все още не са предприети никакви действия, свързани със съхраняването на Караалановото училище, припомниха граждани на публичното обсъждане на бюджета на общината за 2019 година, съобщи tvsatcom.bg.

През лятото на 2018 година асеновградчани пуснаха петиция „За незабавната реставрация и съхраняване на Караалановото училище в Асеновград”. Ето час от нея:

“Държавното трикласно мъжко училище в Станимака, по-известно като Караалановото, паметник на културата от местно значение, изживява вероятно последните си дни, оставено на пълна саморазруха. Собствениците му – Община Асеновград и частно лице, години наред не предприемат абсолютно никакви мерки за укрепването на покрива и на сградата и тя се руши пред очите на всички. Независимо че Общината беше планирала в своята инвестиционна програма за 2017 г. 50 000 лв. за ремонт на фасадата и публично бе обявено от кмета Караиванов, че това спешно предстои, година по-късно не само че това не се случи, но и състоянието на училището става все по-лошо..."

Кметът на Асеновград е обяснил по време на обсъждането на Бюджет 2019, че при случая с този Паметник на културата проблем се явява и това, че има съсобственост, което не позволява да се кандидатства по проекти с определено европейско финансиране.

Към този момент е възложен проект на проектантска организация, приключила към момента с идейната фаза, която трябва да се съгласува и да се направи задание. То от своя страна трябва да се представи пред Националния институт за паметници на културата.Това съгласуване вече тече и се очаква отговорът, а междувременно проектантският екип продължава да работи.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина