Асеновград търси своите културни събития и таланти

Автор: Plovdiv Now 3572
Асеновград търси своите културни събития и таланти

Община Асеновград публикува правилата за финансово подпомагане в областта на културата, тъй като започна да тече вторият период за прием на проекти. Сроковете за подаване на проектните предложения в Общинския съвет са съответно: до 1 март и до 1 септември на текущата календарна година. Общинската администрация, с решение на местния парламент, отпуска средства за инициативи в сферата на любителското творчество, издателската дейност (издаване на книги с характер на краеведски изследвания върху историята и традициите на общината), проекти за значими културни продукти, за стимулиране развитието на талантливи деца, за проучване, опазване и популяризиране на културно-историческото наследство на общината.

Кандидатстващите организации и творци трябва да осъществяват дейности, които съответстват на програмните приоритети на община Асеновград в областта на културата. Инициаторите могат да подадат по един проект във всеки от двата периода. Част от критериите за отпускане на финансовата помощ са:
- участия в регионални, национални, международни форуми – поне 2 за предходната година;
- спечелени награди от регионални, национални и международни форуми на любителското изкуство – поне 1 през предходната година;
- участия в програмите на празниците от културния календар на община Асеновград – поне 2 за предходната година;
- самостоятелни изяви – поне 1 през предходната година;
- наличие на детски и младежки групи към съответните художественотворчески формации;
- качество, оригиналност и обществена значимост на културния продукт;
- полза за участниците в проекта;
- научна, изследователска и краеведска стойност – значимост на темата за  историческата памет на града и населените места в общината;
- историческа и фактологическа достоверност;
- оригиналност на темите, свързани с историята, културата и традициите  на  община Асеновград;
- художествена стойност.

Комисията взема решение за финансиране, след изискване на писмена рецензия от определени от нея специалисти – историци, краеведи,  филолози. Кой има право на финансиране, формуляр и документация за кандидатстване и пълните правила, ще откриете – ТУК.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина