Асеновград става по-шарен с карнавалното шествие на Сирни Заговезни

Автор: Plovdiv Now 3857
Асеновград става по-шарен с карнавалното шествие на Сирни Заговезни

За седми път в Асеновград ще се проведе карнавалното шествие на Сирни Заговезни. Началото ще бъде дадено в 10:00 часа на местността “Метоха”. 

„Карнавалното шествие“ в Асеновград е традиция заличена от културния календар на града повече от 70 години. През 2015г. Сдружерние „Клуб за танцово изкуство Везеница“ възстановява и обогатява обичаят, който през 2024 година за седми път ще се проведе в града ни. В началото започва с едва 30-тина души, за да достигне понастоящем над 100 жени, мъже и деца. Този карнавал се е правил на Сирни Заговезни и е представлявал шествие по улиците на града, където мъже са се обличали като жени и жени като мъже. В групата са присъствали и различни образи, мъже със маски, обърнати кожуси и звънци, булка и младоженец, мечка, мечкар, полицай и др. Всяка година преди началото на шествието всички деца които са в групата се нареждат в кръг и правим хамкане. Шествието преминава през улиците на града, а хората отварят своите врати за групата да ги посетят и да потанцуват и поскачат в техния дом, знаейки, че ние гоним злото и зимата, а след нас идва пролетта. Успяхме да възстановим една забравена традиция, изтупахме я от нафталина и я поднесохме на хората. Видяхме в очите им потребността от българското. Успяваме да запалим децата и да ги убедим, че нашият карнавал е по- хубав и по- интересен от Хелуин. И всичко това с малко усилия и много любов в името на българската традиция!

Мястото на събитието е част от два асеновградски квартала в близост до центъра на града, както и в самия център, на площад „Акад. Николай Хайтов”.

Маршрутът на шествието е с начало местността „Метоха“ и ще премине през улица „Родопска“, ул. „Св. св. Кирил и Методий“, ул. „Станимака“, ул. „Георги Данчов“, ул. „Булаир“, Железния мост, парк до у-ще „Христо Ботев”, улиците „Асенова Крепост“ „Бенковски“, „Акация“, „Места“, „Сан Стефано“, „Асенова крепост“ и ще завърши на пл. „Акад. Николай Хайтов” преминавайки по улица „3-ти март“.

Карнавалното шествие се се превърна в традиция за асеновградчани със своите шест последователни провеждания, които бяха прекратени поради Ковид пандемията. Вярваме, че след като всичко вече отмина отново ще си партнираме заедно и ще работим върху обогатяването на културния календар на Община Асеновград.

Началният час на събитието е 10.00 ч.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина