Асеновград чества 142 години от своето Освобождение днес

Автор: Plovdiv Now 7029
Асеновград чества 142 години от своето Освобождение днес

Асеновград чества 142 г. от своето Освобождение днес. Венци и цветя пред бюст-паметника на генерал Виктор Дезидериевич Дандевил положиха кметът на общината доктор Христо Грудев, председателят на Общинския съвет в града Драгомир Георгиев, общински съветници, военнослужещи, граждани. Градоначалникът се обърна към асеновградчани с поздрав по повод Освобождението на Асеновград и припомни кой е генерал Дандевил.

"Той олицетворява стотиците хиляди руски войни, които са тръгнали да защитават своите имперски интереси и в част от тях освобождението на България. Генерал Дандевил е и един друг символ - на интеграцията на хората. Той е син на френски офицер, който заедно с Наполеоновата армия навлиза в Русия, за да я окупира. Руската армия успява да прогони Наполеон от пределите на страната и офицерът Дандевил остава военнопленник. Приема руско поданство. Жени се за руска дворянка и техният син става офицер в руската имперска армия. Той достига възможно най-високите позиции в йерархията там независимо, че е син  на френски завоевател. Това е символ за всички нас - ние трябва да интегрираме различните от нас, тези, които не са на едно мнение с нас, но са достойни, работят за общината, за държавата, за Европа. И това е именно символът генерал Дандевил", сподели в изказването си кметът Христо Грудев.

Празничната програма днес бе открита с концерт на Представителен духов оркестър на ВВС – Пловдив и продължи с приемане на почетен караул на Военно формирование 24490 в Асеновград. Заупокойна литургия бе отслужена от архиерейския наместник ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев и свещеници от асеновградска духовна околия. Слово пред присъстващите произнесе и Мина Христемова – уредник в Исторически музей - Асеновград. Тя обясни накратко с какво са се сблъскали българите в първите години след Освобождението на града.

Ученици от ОУ „Ангел Кънчев” пък разказаха как е било постигнато самото Освобождение на Асеновград. Децата припомниха от историята, че през есента и в края на 1877 г. през града преминават тълпи турски бежанци към Одрин и Цариград. Започват да се изтеглят и военни части на армията от Сюлейман. Отстъплението им е съпроводено с грабежи. Една част от асеновградчани се укриват в местността "Куру дере", а други в горите и зад стените на близките манастири. Тревога и страх преминават през сърцата и на хората в селата. Не са пощадени църквата в село Новаково, а част от манастира "Света Неделя" с училището са изпепелени. На 16-ти януари Пловдив посреща освободителите, а напрежението в Асеновград нараства. Почти в пълен състав в града се събират войските на Сюлейман паша и Шакир паша. Руските войски приближават постепенно към Асеновград. Боеве се водят в Брестник и Крумово. Още в ранните часове на 18.01.1878 г. позициите си при Станимака турските войски започват да отстъпват, а руските освободители са посрещнати в града с неспирен камбанен звън. Името на генерал Дандевил - Освободителят се предава като легенда от поколение на поколение. Бюст-паметникът му е издигнат по инициатива на деца от Асеновград.

С патриотични песни в празничната програма днес се включиха и младите таланти от Вокална формация „Калина Малина”. Официалната церемония завърши поклонение на колене и с прозвучаване химна на България в изпълнение на духовия оркестър към формированието на Военно въздушните сили в Пловдив.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина