Амнезия налегна бившите подчинени на ексшефа на РУ-Асеновград Димчо Темелков

Автор: Виктория Петрова 4974
Амнезия налегна бившите подчинени на ексшефа на РУ-Асеновград Димчо Темелков

Амнезия е налегнала свидетелите по делото срещу ексшефа на РУ-Асеновград и настоящ заместник-кмет Димчо Темелков. Днес в съда се явиха част бившите подчинени на обвинаемия. Униформените бяха помолени от съда да разяснят процедурата, по която се получават, завеждат и отработват сигнали за извършени престъпления. 

Запитани за конкретни случаи обаче, повечето от свидетелите не можаха да възпроизведат събитията от преди четири години. Нито един от полицейските служители не внесе яснота около сигнал, подаден от асеновградчанка, чийто мъж е отнел автомобила й. Някои дори изнесоха различни данни, което даде повод на прокуратурата да поиска установяване на противоречие между показанията на един от инспекторите с тези, дадени пред съдия в хода на досъдебното производство. Според обвинението, този и още 15 сигнала не са били регистрирани в районното полицейско управление.

Припомняме, че бившият шеф на РУ-Асеновград е обвинен за прикриване на криминални деяния, фалшифициране на действителния брой сигнали за извършени престъпления, злоупотреби. Според прокуратурата той е наредил да бъдат освободени петима престъпници, приел почерпка за освобождаването на друг задържан, превишавал правата си, за да израсне в кариерата и съставял неверни докладни записки. Заедно с него обвиняеми са шофьорът Ангел Чинчев и полицаят Иван Бойчев , обвинени за кражба на гориво. Темелков бе задържан по време на акция на полицията и прокуратурата през есента на 2015-та година и впоследствие освободен под парична гаранция.

Интерес за прокуратурата и защитникът на Темелков Орлин Търновалийски представляваше и нашумелият случай с откраднатите орехи край село Моминско. В хода на предходните заседания в съда бяха призовани над 10 души от ромски произход с влезли в сила присъди заради въпросната кражба. Един от тях - Шерефетин Ибрям, свидетелства, че полицията първоначално иззела орехите, после взела обяснения от нарушителите, след което те били пуснати.  Той самият изкупил плодовете, които в крайна сметка униформените освободили. Никой от свидетелите не можа да посочи точното им количество, тъй като не били теглени. Днес един от инспекторите посочи, че били по 4-5 чувалчета в две талиги, превозвани заедно със сено. 

Ибрям отрече да е разговарял с Темелков по казуса с орехите. Още тогава обаче бе констатирано остро противоречие с предишните му показания пред съдия. Преди 4 години той заявил, че се е свързал по телефона с Темелков, който му казал, че трябва да има разрешение, за да извършва подобна дейност. Свидетелят отвърнал, че е платил в общината, но документът се бави. Разминаваха се и обстоятелствата около „изпращането“ на останалите да берат орехи. „Познавам ги, но не съм ги пращал“, написал е Шерефетин в обясненията си. 

Днес в съда се яви и общински служител, който трябваше да разясни процедурата по издаване на разрешения за беритба на орехи. Той обясни, че на практика подобни разрешителни не се отказват. Те се издават срещу 6 лв за строго определени райони покрай общинските пътища. Служителят обаче не успя да си спомни да е издавал подобен документ нито на Шерафетин, нито на някого от компанията му. 

В хода на днешното заседание не се пристъпи към разпити на свидетели по обвиненията срещу униформения Иван Бойчев и Ангел Чинчев. Причината бе отсъствието на адвокатите им от съдебната зала. 

Очаквайте подробности!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина