44 новозаразени в Асеновградско, каква е ковид ситуацията към момента?

Автор: Plovdiv Now 4811
44 новозаразени в Асеновградско, каква е ковид ситуацията към момента?
“Изгубихме един прекрасен човек, отличен професионалист и емблематичен за Асеновград директор, един от най-добре подготвените кадри.”
 
С тези думи кметът на града д-р Христо Грудев откри днешното заседание на Общинския оперативен щаб за превенция и борба с COVID-19. С 1-минутно мълчание членовете на щаба почетоха паметта на Христо Андонов.
 
„Сякаш заболеваемостта в момента е концентрирана в училищата, което се и очакваше“, посочи кметът.
 
Броят на регистрираните заразени с COVID-19 в община Асеновград за последното денонощие е 44. Нови 43 лица са карантинирани, а на 26 души карантината е изтекла. 25 са извършените проверки на хора за спазване на карантинните мерки. Проверени са и 11 заведения дали се спазва работното време. Не са констатирани нарушения. Инспектори от клона на РЗИ – Пловдив в Асеновград посочват, че доста осезаемо се е повишило нивото на заболеваемост в общината през последната седмица. От 11.11.20 г. до 19.11.20 г., включително общо активните случаи са 303.
 
С доказан коронавирус са две медицински сестри, двама лекари и един лаборант от МБАЛ – Асеновград. С положителен тест е едно дете от 5-ти клас на основно училище в града, контактните му лица са карантинирани.
 
Във военното формирование на Асеновград от последната седмица са установени седем служители с коронавирус, които са на домашно лечение. В РУ – Асеновград обстановката е нормална, като за последните седем дни няма заразени служители. От там отчитат спад на сигналите за престъпления и нарушения на обществения напоследък.
 
Един служител от Противопожарната служба в града е контактен на пациент с COVID-19. Направен му е тест, който е показал отрицателен резултат. В ромския квартал „Лозница“ засега няма констатиран случай на коронавирус. Жителите там спазват въведените противоепидемични мерки. Няма напрежение, не се наблюдава и ступване на хора. Лабораторията за изследване на COVID-19 чрез PCR тест към МБАЛ – Асеновград към момента не функционира. Причината е проблем с апаратурата. Пациентите се пренасочват към пловдивски лаборатории.
 
Заболеваемостта сред учениците е ниска, но има няколко учители, диагностицирани с COVID-19 и други, които са контактни. Електронното обучение обаче позволява провеждането на занятия, без да се нарушава учебния процес, стана ясно по време на днешното заседание на щаба.
 
Преподаватели от Асеновград възнамеряват да изпратят писмо до министъра на образованието и до Регионално управление на образованието - Пловдив, в което да призоват да се премине изцяло на онлайн обучение. Те посочват, че образованието в електронна среда дава положителни резултати. Учителите смятат, че трябва психолози да започнат да работят не само с учениците, но и с родителите и дори с преподавателите.
 
 
 
 
 
 
 
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина