Асеновградчани искат пешеходна пътека на невралгично кръстовище, събраха две тетрадки с подписи

Автор: Plovdiv Now 9984
Асеновградчани искат пешеходна пътека на невралгично кръстовище, събраха две тетрадки с подписи

Над 2500 подписа са събрали живущи и търговци на улиците „Цар Иван Асен II“ и „Арда“ в Асеновград. Вече четвърти месец хората настояват да се върне пешеходната пътека на кръстовището между двете улици. По думи на гражданите, липсата на „зебра“ там затруднява пешеходците и ги кара да правят нарушения.

„Не е нормално, чакаме вече четвърти месец. Вече сме събрали две тетрадки с подписи, започнахме и трета“, коментира Георги Никитов, инициатор на подписката.

До преди една година пешеходна пътека на въпросното място е имало. Търговци от улицата споделят, че откакто се помнят  е имало обозначено място за пресичане. „Зебрата“ беше премахната по време на ремонтите, свързани с проекта за воден цикъл в града.

Премахването й обърква много гражданите, които са свикнали ежедневието им да преминава през този маршрут.

„Всеки ден стават скандали между пешеходци и шофьори на автомобили. Непрекъснато се чуват клаксони. Цяло чудо е, че все още не е станал някой инцидент“, възмущава се Георги Никитов. Живущите и работещите на улицата са категорични, че мястото е рисковано и опасно, а на ден пресичат стотици души, от които възрастни хора и майки с детски колички.

Според хората пътеката е необходима, защото автомобилите се движат с висока скорост, а районът е много оживен. Движението е натоварено, тъй като това е главна пътна артерия в центъра на града. През нея преминава и целият поток автомобили, пътуващи в посока от и за Кърджали, пише dcnews.bg.

„Има изградени подстъпи за преминаване с детски колички и места за пресичане на хора в инвалидни колички. Но няма очертана пешеходна пътека.“

Пешеходната пътека не е включена в Генералния план за движение на Асеновград. Затова се наложи общината да изготви искане за промяна на Плана и нов проект, който още чака съгласуване в КАТ.

Хората обаче са категорични, че ако до края на месеца мястото за пресичане не бъде  обозначено със знаци, ще преминат към гражданско неподчинение. Готови са дори на ефективен протест, като блокират за кратко улицата.

Подобни новини

K8G40E4SDNJ Регистрация прошла успешно https://www.google.ru

K8G40E4SDNJ Регистрация прошла успешно https://www.google.ru

15:41, 02.05.2020
Отговора 0
Отговор

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина