152-милиметровата гаубица показват във военното поделение в Асеновград

Автор: Plovdiv Now 5675
152-милиметровата гаубица показват във военното поделение в Асеновград

Ден на отворените врати се провежда във военното поделение в Асеновград по повод предстоящия празник на Сухопътните войски – 19 ноември. Това каза пред Радио „Фокус“ капитан Емил Григоров, старши специалист в командването на Четвърти артилерийски полк в Асеновград. По думите му, във военното поделение е организиран стационарен показ на въоръжение и техника. Експонатите са разположени в 10 обособени центъра.

„Ситуирани са стрелково оръжие, прибори за разузнаване, прибори за наблюдение на бойното поле, както и прибори за осъществяване на свръзка. Посетителите могат да се запознаят и с най-тежката система, приета на въоръжение в Българската армия – 152-милиметровата гаубица Д-20 с възможност да стреля на разстояние малко повече от 17 километра със снаряд, който тежи 43 килограма. Има обособен център, на който е ситуирана и реактивната система за залпов огън – БМ 21 Град, която стреля с реактивни снаряди на разстояние малко повече от 20 километра. Освен това, могат да видят и противотанкови средства, също музейната експозиция на открито, която се състои от 40 експоната артилерийско въоръжение, както и музея към военното поделение“, каза кап. Емил Григоров.

Той посочи, че десетки ученици посещават военното поделение, за да разгледат показаното въоръжение и военна техника. Проявите в Асеновград, свързани с празника на Сухопътните войски, започнаха още в началото на ноември, когато се проведе традиционното състезание по стрелба на полигона в село Червен. Съвместно с кметствата на населените места от Общината е проведена и кампания по почистване на войнишките паметници.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина