Асеновградска шофьорка прати своя колежка в болница, не спазила “правилото на дясностоящия“

Автор: Валерия Василева 4832
Асеновградска шофьорка прати своя колежка в болница, не спазила “правилото на дясностоящия“

Асеновградският районен съд освободи от наказателна отговорност жена, предизвикала пътно-транспортно произшествие в Катуница. Решението си магистратите взеха преди дни. Инцидентът станал на 15 май миналата година, когато управляваният от нея автомобил "Ауди" отнел предимството на "Опел Корса". В резултат на сблъсъка пострадала шофьорката опела, която била настанена в болница със счупване на лява лъчева кост.

Обвиняемата с инициали Б.П. била правоспособен водач и ежедневно преминалава през улица "Родопи", където станала катастрофата. Освен нея, в автомобила се возели три деца. При огледа е установено, че метеорологичните условия не застрашавали пътната обстановка. Въпросното кръстовище не било регулирано със светофарна уредба, като при него важало "правилото на дясностоящия". Шофьорката преминала без да пропусне идващата отдясно корса и ударила автомобила отзад. В следствие на сблъсъка, управляваният от пострадалата автомобил продължил движението си и се ударил в дърво. Няма данни за превишаване на скоростта, като според техническата експертиза опелът се движил с малко над 38 км. / ч., а аудито - с 26 км./ч. 

Екип на Бърза помощ откарал пострадалата в болница, където ръката и била гипсирана. И двете водачки били тествани с дрегер, като пробите им били отрицателни. 

При определяне на присъдата магистратите се позоваха на смекчаващите вината обстоятелства. Жената е признала вината си и е оказала пълно съдействие на разследващите органи. Поради това обвинението е постановило тя да бъде освободена от наказателна отговорност, като вместо това й бъде наложено административно наказание. Прокурорът и защитникът на шофьорката единодушно изказали мнение, че следва да й бъде наложена глоба, близка до минималния размер, както и да бъде лишена от правото да управлява МПС в срок до 6 месеца. Защитата изтъкнала, че жената е безработна и страда от заболяване. 

Самата обвиняема споделила, че съжалява за случилото се. Тя била с чисто скъдебно минало и без предишни нарушения на Закона за движение по пътищата. 

Предвид тези обстоятелства, съдът лиши обвиняемата от правото да управлява МПС за срок от 4 месеца. Тя ще трябва да заплати 1000 лв. глоба, както и разноските по делото, чийто размер възлиза на 1050 лв. 

Снимката е илюстративна!

                                         

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина