Звездите на Народния театър играят “Братя Карамазови“ с две премиери в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 5338
Звездите на Народния театър играят “Братя Карамазови“ с две премиери в Пловдив

Народен театър „Иван Вазов” поставя театралния спектакъл „Братя Карамазови“ по Фьодор Достоевски. Това е първият спектакъл от поредицата проекти, които се реализират в рамките на Асоциацията на Балканските национални театри, създадена по инициатива на Народния театър през март 2018 г. 

За режисьор на спектакъла е привлечен един от най-популярните македонски режисьори (български възпитаник по театрална режисура) Деян Пройковски. Актьорският каст е впечатляващ: Владимир Пенев, Деян Донков, Велислав Павлов, Марин Янев, Деян Ангелов, Димитър Николов, Валерий Йорданов, Йордан Биков, Йосиф Шамли, Ана Пападопулу, Александра Василева, Жорета Николова, Радина Кърджилова и други.

Освен режисьор, Деян Пройковски е и автор на сценичния вариант и преводач на текста. Музиката е на прочутия македонски композитор Горан Трайкоски, сценографията - на Валентин Светозарев, а костюмите - на Елена Иванова.

Премиерата е на 6 и 7 април 2019 г. в Драматичен театър -  Пловдив, начален час 19 часа.

„Братя Карамазови“ е роман, който на фундаментално ниво е една духовна драма, отварящa големи морални въпроси за вярата, съмнението, вината и свободната воля на днешния човек. Защото темата за човека и за Бог, за вярата и за неверието, е обща за Достоевски. Той изпитва жажда да намери последните истини, абсолютните принципи на духовния и морален свят, който се обитава от човека. Тук се срещат крайностите, тук съвместно съществуват противоречията – тук дяволът се бори с Бог, а бойното поле за тази битка са сърцата на хората.“ (Деян Пройковски)

Проектът се осъществява от Народен театър „Иван Вазов“. Спектакълът е част от официалната програма на Пловдив – европейска столица на културата 2019.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина