Зоопаркът в Пловдив заприлича на изоставен концентрационен лагер

Автор: Благовест Андонов 5803
Зоопаркът в Пловдив заприлича на изоставен концентрационен лагер

Ръжда по металните конструкции, продънени мрежи, изсъхнали летви по сградите, обрасли площи. На това прилича пловдивският зоопарк, в който бяха налети близо 4 млн. лева. Близо 8 години зоопаркът така и не може да бъде довършен, а е възможно сагата да удари десетилетие.

Амортизациите по новите, вече стари съоръжения, които не дочакаха първия си нов обитател, вече са видими, а градската администрация продължава да твърди, че се опитва да рестартира проекта. Вече няколко месеца се очаква надзорът да издаде всички документи за съоръжението, за да може да се прекрати договора с фирмата строител – „Запрянови – 03”. При обследването трябва да стане ясно и колко дейности има извършени  от фирмата изпълнител, които не се разплатени.

В същото време на предстоящата сесия на Общинския съвет в Пловдив ще бъде орязан значително и бюджета на зоопарка. За тази година в него бяха заложени 1,28 млн. лева.  Половината от тях бяха за издръжка и за закупуването на нови животни, а другата част – за довършването му.  С предложение от администрацията от бюджета ще бъдат заличени -504  976 лева. В това число обаче влиза и закупуването на животни. Това означава вероятно, че Община Пловдив сама си дава сметка, че тази година този обект няма да заработи.

На една от следващите сесии ще се гласува и предложението за закриването на ОП „Зоопарк – Пловдив”. В сайта на Община Пловдив е качена аргументацията за административната реформа .

Тя ще е просто да бъде закрито ОП-то и да се отмени неговия правилник. Цялата материална база ще бъде прехвърлена към ОП „Зооветринарен комплекс”, който отговаря за безстопанствените животни. На практика, докато зоопаркът бе работещ, той бе именно към Кучкарника.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина