Знаете ли какво още празнува светът в първия пролетен ден?

Автор: Plovdiv Now 3962
Знаете ли какво още празнува светът в първия пролетен ден?

Утре, 21 март, е първият ден от пролетта и окончателният край на студената зима, но малцина знаят, че датата се свързва и с много други чествания. Ето какво празнуват хората по света в първия пролетен ден:

Международния ден срещу расовата дискриминация  - на 21 март през 1960 година в южноафриканския град Шарпевил полицията открива стрелба по жени, протестиращи срещу Апартейда. Убити са 56 души, а 162-ма са ранени. През 1967 година с резолюция на Общото събрание на  ООН 21 март е обявен за  Ден на борбата за ликвидиране на расовата дискриминация.

Международен ден на кукления театър - през 2003 година ЮНЕСКО  обявява 21 март за ден на Кукления театър. Посвещава се в подкрепата и популяризирането на кукленото изкуство – любимо на деца и възрастни. Националната академия по куклено изкуство връчва ежегодни награди „Куклар” за върхови постижения в кукления театър. 

Ден на съпричастност с болните от синдрома на Даун - синдромът на Даун е вид геномна мутация, дължи се на появата на трета хромозома в 21-вата хомоложна двойка. Успоредно с типичните за болестта симптоми на телесни аномалии, се наблюдава и намаляване на способностите на възприемане, умствена изостаналост, вродени сърдечни пороци. Заболяването носи името на английският невролог и аптекар Джон Даун, който за пръв описва въпросните увреждания като самостоятелно заболяване. С напредването на медицината, носителите на синдрома на Даун получават все по-голям шанс да водят нормален живот, но се нуждаят от обществена подкрепа и разбиране.

Световен ден на поезията - отбелязва се по решение на 30-ата сесия на Генералната конференция на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата на ЮНЕСКО. Целта на този празник е да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия.

Световен ден на гората  - отбелязва се от 1972 година в деня на пролетното равноденствие по инициатива на 23-ата сесия на Европейската конфедерация по земеделие, подкрепена от Организацията на ООН по прехрана и земеделие, за да се защити флората и фауната на горите.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина