Зимни удоволствия: Къде правят най-вкусната шкембе чорба близо до Пловдив СНИМКИ

Автор: Plovdiv Now 14539
Зимни удоволствия: Къде правят най-вкусната шкембе чорба близо до Пловдив СНИМКИ

"Европа свършва там, където започват да ядат шкембе чорба", това е мисъл, преписвана на британския политик Уинстън Чърчил. Дали наистина от устата му са излезли тези думи не можем да твърдим със сигурност, но е факт, че нашите земи се славят с лютата чорбица.  

Имаме си и много любители и разбирачи, които имат своето виждане затова как точно да бъде приготвена шкембе чорбата, колко да е гъста и прочие. Всичко обаче са единодушни в едно - тайната рецепта се крие в количеството чесън и лют пипер.  Как да обясниш на британците тази българска любов към чорбата? В голяма част от ресторантите у нас приготвят от „специалната” супа, но истинският любител не ходи къде да е.

Шкембе чорбата е емблематична за българската кухня, макар самата дума „шкембе“ да е персийска. При готвенето й не се изисква просто слагането на различни съставки, а истински майсторлък. Тя се приготвя от телешки, агнешки или свински стомах, но никога не се комбинират по между си. Приготвя се и бульон от зеленчуци, а традицията повелява супата да бъде поднесена и консумирана с оцет, чесън и лют пипер или чушки.

Не едно и две места около Пловдив приготвя традиционната българска супа, но истинските ценители на шкембето знаят къде да отидат. Шкембето се ползва като лек за махмурлук, за да ви стопли през зимата, за да се погрижи за имунитета ви, като му добавите повече лют пипер или чушки. И както казахме – безотказното му действие срещу махмурлук е най-разпространено.

Похапването на шкембе чорба е специална традиция, необходима я да изгони махмурлука, я просто да утоли глада. Във всеки случай обаче  трябва да се извършва на специално място. В шкембеджийница! Някъде където знаеш, че са приготвили сутринта прясна шкембе чорба, а не са извадили от камерата замразена супичка, която да претоплят в микровълновата. Истинският ценител знае, че за такива места си заслужава да пропътуваш няколко километра! За да угодим и на най-взискателния вкус сме подбрали няколко от най-добрите шкембеджийници около Пловдив, или просто ресторанти, който се славят с майсторлъка си в приготвянето на чорбата.

Първо място сме отредили на една шкембеджийница, която попада и в национални класации. Не можеш да се наречеш истински ценител на шкембето, ако не си бил в ресторант „Въча” в Йоаким Груево.  Хората, които посещават заведението са най-разнообразни, отпред можеш да видиш спрени една друга лъскав джип и каруца. Преобладават мъже, а на всяка маса има купичка пълна с оцет и чесън и друга с червен пипер. Поръчката задължително идва с четвърт хляб, така че не се налага да си поръчвате отделно.

Селото е само на 11 километра от Пловдив, а шкембеджийницата се намира на разклона на селото в посока Перущица.

Асеновград е един от близките градове под тепетата, който също се слави с много майстори на шкембе чорбата. Ако имате път на там, задължително трябва да посетите закусвалня „Тонито”. Работи от малките часове на нощта и затваря на обяд. Намира се срещу бензиностанция „Лукойл” на изхода на Първомай, точно срещу новостроящата се джамия. Специалитета в заведението е „3 в 1“ – шкембе, език и телешко варено.

На разклона на Поповица, пък се намира заведението „Деметра”, което също събира любители на шкембето от близо и далеч.

По пътя  Асеновград – Пловдив, също може да спрете да похапнете шкембе – в ресторанта за бързо хранене на Новомес. Заведението винаги е пълно и дори се чака на опашка на касата. Там също така може да опитате и от агнешката чорба.

В Куклен пък трябва да посетите ресторант „Шанс”, където също ще бъдете привлечени от мириса на шкембе чорбата.

В село Брестник се намира прочутата кръчма „Позитано”.През 2004 Сергей Станишев се среща там с местни социалисти и за една нощ ресторантът сменя името си. „Възродителният” процес се е оказал добро хрумване , защото от тогава в скромната паянтова кръчмица се отбиват  политици, посланици и обикновени милионери. В култовата кръчма са гостували депутати от Руската Дума и представители на почти всички дипломатически мисии у нас. Освен прочутите кюфтета, там се приготвя и шкембе чорба.

Ресторантът за ценителите в Карлово пък се казва „Фиеста”. Заслужава си да отидете до балканското градче само, за да опитате от шкембе чорбата, която правят там.

Добри шкембеджийници има и в Пазарджик. В града се препоръчва гостилница „Танго“. Истинско култово място обаче е турският ресторант „При майстор Неджо” на ТИР паркинга зад Шел - Пазарджик на магистрала „Тракия” в посока към София.

Другото място в района е гостилница „Рай“ в село Звъничево – точно на центъра, на разклона за Велинград. Там шкембето е от местната кланница чисти се и се подготвя на място, като вкусът си е такъв, какъвто трябва, а в четвъртъка се готви глава в шкембе (телешко) и се сервира докато свърши.

Ако все пак не ви се пътува и държите да си останете в Пловдив, препоръчваме ресторант „Ася”. Заведението се намира на улица „Георги Бенковски”23 в квартал Капана.  Друго място под тепетата, прочуто с шкембе чорбата е „Трапезица” до Понеделник пазара, както и „При Айлятин” в Аджисан махала.

Екипът на PlovdivNow.bg Ви кани да споделите своите лични впечатления и да дадете Вашите препоръки за още места в Пловди и областта, които са достойни да влязат в пътеводителя. Това можете да направите като ни пишете на нашата фейсбук страница. След обобщение на информацията, ще направим втора и трета част на класацията в услуга на читателите.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина