Зико иска подкрепа за заема от 44 млн. лева за стадионите и ПК „Младост” за от Общинския съвет

Автор: Plovdiv Now 3192
Зико иска подкрепа за заема от 44 млн. лева за стадионите и ПК „Младост” за от Общинския съвет

Автор: Благосвест Андонов

Общинският съвет ще гласува предложението  на кмета Здравко Димитров за поемането на нов дългосрочен дълг от 44 млн. лева за спортна инфраструктура. В нея влизат двата стадиона – Ботев и Локомотив, както и изграждането на ПК „Младост”.

Заемът ще се изплаща 20 години, като максималната лихва се очаква да е около 3% и ще от Фонда за устойчиви градове. По 12 млн. лева са за двата стадиона – на Ботев и Локомотив, а 20 млн. лева за направата на олимпийския басейн.

За последния бе пусната обществена поръчка преди дни, като тя е на стойност 21 млн. лева, като 1 млн. лева от тях ще са от общинския бюджет.

За Колежа няма да бъде пускана отделна поръчка, тъй като сегашната е за целия проект на стадиона – 53,4 млн. лева. 25 млн. лева от тях са отпуснати от Министерския съвет, а другите 12 чрез заемните средства. С тях се очаква да бъде изградена изцяло козирката, както и четирите трибуни. Остатъкът от 16 млн. лева за стадиона трябва да бъдат осигурени от общинския или републиканския бюджет.

За стадион „Локомотив” обаче трябва нова поръчка. Отпуснатите от държавата 12 млн. лева са за трите трибуни без централния сектор. Заемните средства ще са именно за сектор „А”, както и вертикалната планировка в зоната около стадиона – паркинги, помощни игрища и други.

Първоначалното намерение бе за теглене на 50 млн. лева, като другите 6 млн. лева да бъдат за Спортния диспансер. Той обаче е търговско дружество, и управителят сам да договори заема си, а не Община Пловдив. За  този заем ще е нужно друго решение на местния парламент, когато управителят договори кредитните средства.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина