Жорж Трак в отговор на кмета: Документите на ЮНЕСКО не посочват кой да стопанисва паметника на културата

Автор: Plovdiv Now 6227
Жорж Трак в отговор на кмета: Документите на ЮНЕСКО не посочват кой да стопанисва паметника на културата

Най-важната задача за паметниците на културата – независимо какви са те, е да бъдат съхранени, да са живи. Да не им се подмененя автентичността. Никъде в документите на ЮНЕСКО не е посочено кой да стопанисва паметника на културата  – държавен ли е, частен ли е. Нещо повече голяма част от паметниците в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство се намират в частни пространства”, каза концесионерът на подлез „Археологически” и създател на културен център „Тракарт” Георги Иванов-Жорж Трак. Коментарът му бе отговор на изявлението на кмета Здравко Димитров, че Иванов е заявил готовност да се откаже стопанисването на културен център "Тракарт", ако мозайките ни съкровищницата на ЮНЕСКО.

Казусът за стопанисването на красивите мозайки в перистилната къща "Ейрене" в подлез "Археологически" възникна, когато бившият кмет Иван Тотев обясни, че според изискванията паметниците в Списъка за световно културно наследство трябва да се стопанисват от държавата. То бе категоричен, че след изтичането на концесията на Георги Иванов, тя няма да бъде подновена. Последва протест на културтрегерите. В края на 2019 г. концесията все пак бе удължена от новия Общински съвет до 2023 г., но с уговорката, че ако мозайките влязат в списъка на ЮНЕСКО, решението ще бъде прегласувано.

„Щом държавата смята, че трябва да стопанисва мозайките по специфични, различни от сегашния, начини, ще се откажа. Но тук става дума за мозайките, а не за концесията на подлеза”, допълни Иванов. Той използва гостуването на посланик Херо Мустафа в Пловдив и гостуването й в културен център „Тракарт”, за да й разкаже за помощта на един от нейните предшественици – посланик Джеймс Пардю, с чиято помощ бе възстановена мозайката. 

„Благодарение на това, че той имаше специално отношение към изкуството и колекционерството, всичко се случи.. Той дойде официално 2002 г. в Пловдив и тогава кандидатствахме за финансова подкрепа към Културния фонд на посланиците и бяхме одобрени. После Културният фонд на посланиците кандидатстваше към Държавния департамент на САЩ. От 300 проекта нашият бе четвърти и получи подкрепа 30 000 долара”, каза още Жорж Трак. 

Той обясни, че е разказал всичко това, защото в целия процес по възстановяването на мозаечното богатство на Пловдив има една последователност. Първо била перистилната сграда „Ейрене” в подлез „Археологически”, след това Малката базилика, а сега и Епископската базилика.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина