„Жените в Новия Завет“ - пловдивска галерия кани на една различна и докосваща сърцето изложба

Автор: Plovdiv Now 3864
„Жените в Новия Завет“ - пловдивска галерия кани на една различна и докосваща сърцето изложба

Пловдивската галерия "Възраждане" кани на една различна, душевна, чиста и докосваща сърцето изложба на Юлия Станкова под надслова „Жените в Новия Завет“.

Откриването беше вчера, а изложбата е на разположение на ценителите до 31.08.2020 г.

Библейската тематика е изключително широко разпространена в творбите на хиляди художници. Но цяла изложба, посветена на жените от Новия Завет е нещо много специално и рядко. Особено когато авторът е жена – теолог.

В тези картини няма нищо случайно. Женските образи, обстановката, предметите и детайлите, мъжете, Христос – всичко е символно, наситено с вяра, обрядност, мистичност; навсякъде витае силата на Божия син. Картините са като проповеди. Много от тях, като композиции и образно присъствие, са истински, силни живописни постижения. Иконното живописване на случваемостите свързват творбите с хилядолетните традиции на християнската църковна живопис. Но съвременните похвати в рисуването на авторката я определят по-близо до апокрифната стилистика.

Изложбата стои здраво стъпила в съвремието ни и човек изведнъж става силно заинтригуван и съпричастен към многостранното присъствие на жената в историческата фактология на Новия завет, разказва галеристът Краси Алексиева.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина