Жена прибра с измама 27 бона от приятелка за несъществуващо жилище в Пловдив

Автор: Ива Модова 5820
Жена прибра с измама 27 бона от приятелка за несъществуващо жилище в Пловдив

3 години и 6 месеца лишаване от свобода получи жена, измамила своя близка в Пловдив. Схемата се завъртяла още през 2015 година, но едва след 5 години справедливостта възтържествува, разказва TrafficNews.

Всичко започва през октомври 2015 година. Мария Маркова и Иванка Шишманова били приятелки. В разговор първата се похвалила, че има позната – Шинка, която работи в НАП. Въпросната данъчна била от Асеновград, а в агенцията се занимавала със запорирани недвижими имоти, както и с тяхната продажба.

Мария разказала, че имало няколко апартамента, които ще се пуснат на търг. Тя имала интерес към един от тях, намиращ се в Тракия в блок 8. Имало още два в същия квартал. Шишманова проявила интерес, тъй като цената на един от апартаментите била много атрактивна – 25 хиляди лева. Жилището било в блок 94 и по-думите на Мария, били много близо един до друг с нейния, на който е хвърлила око.

Маркова разказала още, че парите не трябвало да се дават на куп, а разсрочено. Това било още по-изгодно за приятелката й Иванка.

След няколко дни двете приятелки отново се видели. Мария показала лист на Иванка, в който уж Шинка е написала по какъв начин трябва да се разсрочи сумата. Необходими били 6200 лева депозит. В него били включени 770 лева такса за документи, а останалото депозит. Работата била „опечена”, по думите на Маркова.

Така в рамките на една година, през различен период от време, Шишманова предавала вноските на Мария. Последната пък уж ги носела в Асеновград на Шинка. Две години по-късно всичките пари били дадени. Те надхвърляли 25 хиляди лева, а причината били „нови такси” в следствие на ревизия в НАП. Така Иванка олекнала с 27500 лева.

В началото на 2018 година Шишманова поискала да се срещне с Шинка, както и да види апартамента. Тогава приятелката й Мария я разубедила. Разказала й, че старите собственици са в чужбина, а пък служителката на НАП не може да го приеме заради поредна ревизия от София. Маркова обаче убедила Иванка, че до края на март ще е горд собственик на апартамент в Тракия – нотариалният акт ще бъде готов.

Така март изтекъл, а жилище все още нямало. Тогава Шишманова се усъмнила в „изгодната покупка”. Тя се срещната с Мария, като настояла да се срещне с Шинка, да види жилището или да й се върнат парите. Отново Маркова извъртяла нещата в друга посока и разубедила приятелката си да търси когото и да е.

Иванка обаче не оставила нещата до тук. През май посетила НАП, за да провери дали има имот на нейно име. Оказало се, че няма нищо. Ядосана Шишманова отново потърсила Мария. Последната й обещала, че ще й върне лично парите, тъй като разбрала, че е жертва на измама. Маркова обяснила, че Шинка е излъгала й нея и й взела парите. Иванка е заявила, че ще се обърне към прокуратурата, но след множество молби от страна на приятелката й, се отказала. Последната обещала да върне парите след продажба на наследствен имот.

Така и 2018 година минала. Иванка се обърнала към НАП. Оказва се,  след справка на приходната агенция, че във ведомството не е имало служителка на име Шинка, отговаряща за продажбите на запорирани имоти. Жена с такова име има, но тя е в друг отдел и не познава нито една от жените – Мария и Иванка. Освен това от НАП са категорични, че не е предлаган на търг апартамент в Тракия в блок 94.

След всичките 3 години доверие, Шишманова прекратила отношенията си с Маркова. Нещо повече – подала жалба срещу нея в прокуратурата. Срещу Мария Маркова започнало производство, не след дълги е била привлечена като обвиняема.

Маркова е била изправена пред съда. По време на процеса са били разпитани множество свидетели. Трима души са присъствали при даване на вноските за апартамента от страна на Иванка. Освен това е била назначена експертиза на листа с разсрочените суми, според която именно Маркова е автор на текста, а не мнимата Шинка.

В крайна сметка преди две седмици Районен съд е излязъл със становище по казуса. Магистратите признават Мария за виновна и я наказват с ефективна присъда.

Това не е окончателно решение. Съдебният акт подлежи на обжалване.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина