Желиран сладкиш с козунак е лесна и икономична рецепта, а в същото време се поручава лек, свеж и много вкусен десерт!
Рецептата е много подходяща за останалия след Великден сух козунак. Небоходимите продукти са: половин голям козунак, 10 грама желатин и 2 компота с плодове без костилки.
Първата стъпка е подготовката на желатина. Следвайте инструкциите на пакетчето - изсипете съдържанието на пакетчето в чаша, залейте с 2-3 супени лъжици от сока на компота и сложете чашата в съд с вода на котлона, за да разтопите желатина на водна баня.
Докато желатинът се разтваря, нарежете козунака на филии. В купа сложете прозрачно домакинско фолио. На дъното на покритата с фолио купа сложете от плодовете на компота, върху тях филийките козунак, върху козунака отново от плодовете. Повтаряйте процедурата, докато съставките свършат, като най-горният пласт трябва да е плодове.
Разтворения желатин разбийте в 500 мл сок от компота и след като разбъркате добре, го изсипете върху сладкиша и го приберете в хладилника за няколко часа, за да стегне желатина.