Жегите приключиха, безводието – не: Расте броят на селата в Пловдивско, които са на воден режим

Автор: Plovdiv Now   1083
Жегите приключиха, безводието – не: Расте броят на селата в Пловдивско, които са на воден режим

Нараства броят на жители на Пловдивска област, които се налага да битуват в условията на безводие. Въпреки че периодът на жеги приключи, а очакваните цяло лято дъждове най-после се случват – през последните седмици засегнатите с над 1000 души повече. С това по официални данни общият брой на щатите от безводието в региона засягат над 13 000 хора.

Припомняме, че през лятото на 2024 година хиляди граждани усетиха комбинирания ефект от засушаването, климатичните промени и проблемите, които страната ни трупа в сектор на обществено водоснабдяване. Справка на Министерството на регионалното развитие и благоустройството показва, че през септември в още две села в Пловдивско се е наложило въвеждането на воден режим с цел да се пребори недостигът на воден ресурс. Това са Воден и Патриарх Евтимово, в които ВиК дружеството официално въведе режим. Така общият брой на засегнати населени места става 16 – един град и 15 села. За всички тях причината е идентична – намален дебит на водоизточниците, които ги снабдяват.

Четирите общини, които са засегнати са – Перущица, Асеновград, Хисаря и Първомай. Режим на контролирано водоподаване бе въведен и в няколко населени места в община „Родопи“.

По данни на МРРБ от безводието към септември 2024г. с режим на намалено водоподаване са 96 общини от цялата страна. Общо за страната се отчитат 14 града и 364 села, които страдат от безводие. Броя на населението в България, което живее в тези условия, надхвърля 306 550 хиляди. Справка сочи, че за периода от края на август до седмицата 16-23 септември, броят на селата с режим на вода намалява с 25.

ВиК – Пловдив е един от 24-те водни оператора, които това лято срещнаха затруднения да доставят вода за питейно-битовите нужди на населението. Най-голям брой население обаче е пострадал в региона на ВиК-Плевен, където около 85 700 души са на воден режим. Следва Областта на ВиК-Ловеч с 58 300. Следват областите Сливен (25 400), Шумен (20 000) и Търговище (19 000).

В капана на сушата: Близо 12 000 души в Пловдивско нямаха вода това лятоТе са разпределени в четири общини в региона на ВиК

България губи половината от питейната си вода, но сме далеч от "воден стрес"През 2022г. близо 853 милиона кубични метра вода са изтекли при транспорт, незаконни прихващания и неточности при измерванията

 

Подобни новини

...

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина