„Зелени” тегоби: Бюфетът на Сахата е вреден, но изсичането на 36 дка в Пловдив – не

Автор: Благовест Андонов 4234
„Зелени” тегоби: Бюфетът на Сахата е вреден, но изсичането на 36 дка в Пловдив – не

Кога се кумулира гражданска енергия, която може да обърне един обществен процес? Отговорът  на този въпрос се търси от десетилетия, а стотици учени анализират поведението на обществото и социалните групи в него. Без да може да се приложи, какъвто и да е емпиричен подход към поведението на пловдивчани и най-вече към активните с гражданска позиция, то се очертават някои твърде смущаващи тенденции.

Оказва се, че за определени теми точката на пречупване за назряване на обществено недоволство е непредвидимо ниска, а за други, които предполагат обратното –  има огромен праг на търпимост. През последните години Пловдив не бе лишен от протести, избухване на гражданско недоволство и различни прояви на цели социални групи. 

Примерите, които може би се набиха най-много на очи в пловдивската общественост са протестите срещу бутането на Гарнизонна фурна,  проявите на местните за парка зад хотел „Санкт Петербург” и подобни казуси в „Централен”, и „Южен”,  а последното  недоволството бе  срещу възстановяването на бюфета  на Сахат тепе.

В същото време в момента се готви унищожаването на един от най-старите паркове в Пловдив – ведомственият в „Захарен комбинат”, който ще бъде застроен с бетонен мастодонт от 130 000 кв.м РЗП.

Като изключим една шепа съветници, които се борят срещу ПУП-а на целия квартал при свършен факт, никой не изяви своята гражданска позиция срещу проекта.  Това ще бъде поредното зелено петно, което ще бъде унищожено, като в случая няма никаква разлика с казуса с парка зад хотел „Санкт Петербург”.

И двата терена са частни, закупени по различни неведоми пътища, а дори и реалният собственик на терена е един и същ – Таха Рахман. Единствената разлика е, че този частен терен със стотици дървета не е под терасите на хората.

С други думи един инициативен комитет като да „Спасим парка зад хотел Санкт Петербург” е готов на всичко да защити зелената зона там, но не изпитват каквото и да е чувство, че 500 метра в страни ще бъде унищожена цял парк. Всъщност отрязването на стотици дървета,  заселването на хиляди новодомци и влизането на стотици коли ще се отрази никак немалко на качеството на живот на същите тези хора. „Захарна фабрика” обаче не е терена зад „Санкт Петербург”. Оказва се, че хората се вълнуват от това пред домовете им, а дори и в съседство да става нещо – смятат, че не е тяхна работа. Това означава ли, че ако се застрои парка край Братска могила, Лаута или тепетата, хората отново няма да ги интересува?

Другата група, които протестират срещу всякаква намеса в градската среда на Пловдив също ги няма.  Хората, които не искат бюфет на Сахата и парк върху Гарнизонна фурна, предпочитат да водят високо интелектуални разговори по заведенията или да търсят контакт с властта, за да кажат колко са несъгласни с техните намерения.  След тяхната намеса обичайно нищо не се случва, освен спомен от техен „атенд” на някое от помпозните „ивенти” във Фесйбук. Обичайно язвите също стоят – всеки,  който  мине покрай Гарнизонна фурна може да види какво остава след протестърите. 

Презастрояването в града е една от най-чувствителните теми в Пловдив, както и все по-голямата липса на зелени пространства. За съжаление, гражданската енергия се кумулира единствено, когато се засягат имоти и терени, непосредствено до домовете на хората. Сигурно е обаче, че когато всички терени извън обхвата на жилищните карета свършат, то неизбежно ще дойде и техният ред. Това ще се случи, ако пловдивчани не гледат на поляните и дърветата в другия край на квартала или града, като такива, които са им пред домовете.  Това ще се случи и ако точката на пречупване на хората с активна гражданска позиция,  единствено е сведена до това дали ще се пие бира на бюфета на Сахата или ще се сложат ограждения на Небет тепе.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина