Предлагаме ви рецепта за здравословно и леко ястие - печени макарони с много зеленчуци.
Продукти:
макарони - 280 - 300 г
зеленчуков бульон - около 1 л.
червен лук - 1 глава, средна
пресен чесън - 2 стръка
целина - 1 стрък
артишок - 3 - 4 бр.
тиквички - 1 бр., средна
гъби портобело - 2 бр. по - големи
моркови - 2 бр.
домати - 1 бр.
броколи - 200 г
моцарела - около 200 г за поръсване, зряла
риган - 1 ч.л. или на вкус
сол - на вкус
зехтин - 4 - 5 с.л.
черен пипер - 2 щипки или на вкус
Приготвяне:
Почистете и си подгответе всички зеленчуци. Лук, целина и пресен чесън накълцайте на ситно. Домата и моркова настържете на едро ренде. Гъбите, артишока и тиквичката нарежете на по-едри парчета, а броколите накъсайте на розички.
Загрейте зехтина в тенджерка и запържете до лек загар лука и чесъна. Слагайте и останалите зеленчуци поред, не наведнъж. Първо гъбите, щом се сотират добавяйте моркови, домат, тиквичка и артишок. Броколите оставете настрана.
След две-три минутки налейте зеленчуковия бульон, а когато заври посолете и сипете макароните.Този метод е удобен за приготвяне на пастата, тъй като й позволява да се овкуси и поеме добре ароматите.
Варете 5-6 минути, през които включете и фурната да загрее до 200 градуса. Прехвърлете всичко в тавичка и сложете и броколите, риган и черен пипер. Ако е нужно, долейте вода или още бульон и печете за останалото време, според указанията на пакета.
Пастата трябва да поеме всичкия бульон, като може да остане малко сосче за сочност. Накрая поръсете макароните на фурната с моцарелата и допечете до златиста коричка.