Ето една здравословна рецепта за приготвяне на сладкиш, който използва натурални съставки и е по-ниско на калории. Това е рецепта за ябълков сладкиш:
Съставки:
2 ябълки (настъргани) 1 чаша овесени ядки (смляни на брашно) 1/2 чаша краве мляко (или растително мляко) 1/4 чаша мед или натурален подсладител по избор 2 с.л. кокосово масло (разтопено) 2 яйца 1 ч.л. бакпулвер 1 ч.л. ванилов екстракт 1/2 ч.л. канела (по избор) Приблизително 1/4 чаша настъргано коприва (опционално)
Инструкции:
Загрейте фурната на 180 градуса (предварително загрята). В голяма купа смесете овесеното брашно, бакпулвера, канелата и копривата (ако използвате). В друга купа разбийте яйцата заедно с меда (или другия подсладител) и ваниловия екстракт. Добавете настърганите ябълки, кокосовото масло и млякото към яйчената смес и разбъркайте добре. Постепенно добавяйте сухите съставки към течните и разбъркайте, докато се получи хомогенно тесто. Намажете тава за печене с малко кокосово масло или използвайте хартия за печене, за да предотвратите залепването. Изсипете тестото в тавата и разпределете равномерно. Печете в предварително загрята фурна за около 30-35 минути или докато сладкишът стане златист и при вмъкване на клечка в него тя излиза чиста. Извадете от фурната и оставете да се охлади преди сервиране. Този сладкиш с ябълки е вкусен и здравословен. Можете да го сервирате самостоятелно или с добавка от здравословен топинг като прясно изстискан сок от портокал или грейпфрут, ядки или малко мед. Насладете се!