Здравният министър: Обмисляме различни мерки за различните области

Автор: Plovdiv Now 6802
Здравният министър: Обмисляме различни мерки за различните области

Здравният министър Костадин Ангелов даде извънреден брифинг преди тази вечер, в който заяви, че се готвят нови ограничения за областите с висока заболеваемост. Ангелов се срещна с представителите на всички Регионални здравни инспекции в страната, Националния оперативен щаб и Националният ваксинационен щаб.

"Ситуацията в момента е под контрол. От нас се изисква този контрол да продължи максимално дълго време. Има области, в които заболеваемостта е над 300 на 100 000 души. Това е границата, която можем да си позволим. Има области, които са далеч от числото 300. В областите, които има над 300 заболели, колегите предложиха различни мерки. Ще ги дадем за разглеждане от правителството", заяви Ангелов. 

"Основната ни цел е да запазим епидемията под контрол. Сред осемте области са Кюстендил, София - град, Шумен и Бургас. Мерките са различни - носене на маски на открито, въвеждане на по-ранен нощен час за нощните заведения, извеждане на учениците в електронна среда, ограничаване на достъпа до моловете и фитнесите. Тези мерки ще бъдат предложени. Нека всички бъдат максимално спокойни. Изборите ще бъдат проведен в безопасна среда и в срок", добави здравният министър.

Тя обяви, че 70% от положителните проби в България са от британския щам.

"Мерките са разнопосочни в различните области. Обсъждахме и налагането на карантина на влизането на чужди и български граждани от високо рискови области. Нека да решим какъв е подходът, който ще се следва. Въпрос на дни да имаме окончателно решение за мерките, които ще бъдат наложени на областно ниво и на национално ниво. 14-дневната заболеваемост все още не е преминала 300 на 100 000 души, но 7-дневната заболеваемост премина тази граница и това е поводът за днешната ни среща", заяви Костадин Ангелов.

"Основната мярка, която поискаха представителите на РЗИ за заведенията е намаляване на вечерния час. Всичките тези мерки ще бъдат обсъдени. Няма да вървим целенасочено към забраняването на едно или друго нещо, а отправната ни точка ще бъде животът и здравето на хората. На национа

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина