Навлизаме в изключително сериозно фаза на епидемията в България, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов на днешния редовен брифинг.

„Най-важното нещо  е съзнанието и разума. Благодаря, че той надделява в момента. Най-важно е спазването на противоепидемичните мерки. Най-ефективната мярка е носенето на маска на закрито. Това е мярката, която спасява човешки живот. Следващата мярка е физическата и социалната дистанция. Препоръчваме на всички да избягват масовите събития и да ограничат пътуванията, ако те не се необходими. В тази ситуация най-важната мярка е да проявим  разум и да мислим за нашите близки и нашите познати, тези които можем да предпазим и да не заразим“, заяви още проф. Ангелов.

Той увери, че има достатъчно лични предпазни средства в държавата, ще бъдат доставени и още.

Днес пристигат и 1700 флакона от лекарството ремдесевир, а другата седмица ще бъдат доставени още 4300 флакона. Към момента у нас няма недостиг на медикамента.

„Нека всички, които имат симптоми или се лекуват в болница да не гледат на това лекарството като на панацея, всеки един медикамент, който се прилага има и странични ефекти. Винаги лекарят преценява ползата от прилагането на всеки един медикамент. Има и други препарати, които помагат. Лечението на пациенти с ремдесевир става по одобрени критерии, които са изпратени до всички лечебни заведения“, заяви още министърът.