Здравният министър: Най-застрашени от коронавирус са хората между 40 и 49 години

Автор: Plovdiv Now 21707
Здравният министър: Най-застрашени от коронавирус са хората между 40 и 49 години

Най-застрашени от новия коронавирус не са хората над 60 години, както се смяташе доскоро, а тези в активна възраст – между 40 и 49 години. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на брифинг в Министерски съвет в отговор на въпрос дали се мисли в насока българите в пенсионна възраст да бъдат изолирани от работните места.

„Точно затова сме дали препоръки служителите, които имат възможност, да работят от къщи. Това се спазва в държавната администрация, смятам, че и в частинет фирми. В Министерство на здравеопазването например от 300 души, 150 работят дистанционно. Следващата седмица служителите ще се разменят”, обясни министър Ананиев.  

Тъй като пенсионерите не са най-рисковата група, те могат да помагат и за отглеждането на децата в семейството по време на извънредното положение. Това пък бе съветът на Кирил Ананиев в отговор на запитване как да се справят родителите с малки деца, които трябва да ходят на работя.

„Винаги може да се търси начин. Да си вземат платен отпуска, а след това – и неплатен. В семействата, в които има доказан случай на коронавирус, въпросът с издаване на болничен е уреден. Иначе да се потърси клилично здрав близък или роднина, който да помага с децата”, посъветва министърът.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина