Здравният министър: 2 млн. българи ще бъдат ваксинирани през 2021

Автор: Plovdiv Now 5095
Здравният министър: 2 млн. българи ще бъдат ваксинирани през 2021

2 милиона българи ще бъдат ваксинирани до края на годината, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов на парламентарния контрол в Народното събрание днес.

От думите му стана ясно, че ЕК е изчислила процентни квоти за ваксините за всяка страна. По думите му България ще получи 3,9 милиона ваксинационни дози от ваксината на Pfizer до края на годината, но сроковете за доставка са индикативни и зависят от одобрението на Европейската комисия и възможностите на производителя.

Министърът увери, че се организира процесът на обща имунизация, която ще бъде правена и от общопрактикуващите лекари. „По отношение на кабинетите за ваксинация, които са изградени в РЗИ, в лечебните заведения, мобилните имунизационни кабинети, много скоро съвместно с Гугъл ще бъдат представени на картата на територията на България.

Ще бъдат видими за всички български граждани. В момента събираме цялата информация, която да бъде качена на сайта на министерството и да бъде достъпна за всички български граждани“ уточни той.

"До моменат няма български гражданин, който да е поискал и да не е получил въздушна помощ", каза Ангелов, който отговори на въпрос на социалистката Дора Янкова, а именно как МЗ ще придобие въздушни линейки. 

Здравният министър заяви, че приоритет за него е модернизирането на спешната медицинска помощ. "Щом се сдобием с медикоптер, ще се стартира изграждането на летателни площадки от двете страни на Стара планина", обясни здравният министър. Тогава ще се решава и дали да се ремонтират същестуващите Кугъри, или да се купят друг тип хеликоптери. От думите му стана ясно обаче, че още 32 месеца ни делят от това България да има медицински хеликоптер. В рамките на това време ще се осигури база за съхранението му както и ще се обучи персонал за ползването му.

"В момента тече и обновява нето на цялата материална база в 203 центъра за спешна помощ и филиалите към тях, както й 34 спешни отделения, а осигуряването на въздушен медицински транспорт е част от логичните действия за модернизация на спешната помощ у нас", обясни министър Ангелов.

По думите му е създадена процедура, съгласно която министърът на здравеопазването в рамките на 30 минути има право да вдигне въздушен транспорт за нуждаещ се пациент. "Трябва да имаме седем точки за излитане на въздушните ни линейки и да се осигурят 24-часови дежурства на екипи", подчерта министърът.

Снимка: Нова телевизия

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина