Здравко Димитров започва първия си бюджет с минус 22 млн. лева за три текущи проекта

Автор: Благовест Андонов 4297
Здравко Димитров започва първия си бюджет с минус 22 млн. лева за три текущи проекта

Кметът Здравко Димитров се похвали с един от най-добрите пловдивски финансисти в екипа си – Илия Кирчев. Той обаче ще има сериозна работа по разплащането на големите инфраструктурни проекти, които Зико си е поставил като цел.

Обичайно от едногодишния бюджет на Пловдив остават около 30 млн. лева „свободни пари”, които отиват за капиталовите разходи на Общината. В тази сума влизат и текущите ремонти, които са сериозно перо в градски разходи.

Бюджет 2020 обаче ще започне с минус 22 милиона лева, които трябва да отидат за проекти, които е стартирал неговият предшественик Иван Тотев.  Сумата е само за плувен комплекс „Младост”, големия ремонт на Коматевския възел и Кукленско шосе.

Първата копка на новия олимпийски плувен комплекс бе направена от Тотев няколко дни преди изборите.  Впечатляващият плувен комплекс ще струва 12, 8 млн. лева с ДДС, като фирмата изпълнител „ГБС – Пловдив” вече е започнала дейностите . Всичко на всичко обаче в бюджета има едва 500 000 лева за изпълнението на проекта, които отиват като аванс за фирмата.

В договора между Общината и изпълнителя е заложен срок за изпълнение 730 дни, или близо две календарни години. В най-добрия случай то градските власти трябва да заделят поне половината от тез и 12 млн. лева в  Бюджет 2020 година.

В него трябва да бъдат заложени и 3 млн. лева за Кукленско шосе. Реконструкцията на булеварда започна през май тази година, като темповете са изключително бавни, тъй като се чака смяната на ВиК мрежата. Разплащането с фирмата изпълнител „Европейски пътища” пък бе уредно в две бюджетни години. Тази година бяха дадени 3 млн. лева, а останалата сума ще отиде за следващата.

На следващо място градоначалникът и финансистът му ще трябва да намерят и 7,5 млн. лева за изпълнение на належащият ремонт на трите булеварда, свързани чрез Коматевския възел. Още  през май тази година бе избран изпълните в лицето на „Драгиев и Ко”. Те не могат да започнат ремонтните дейности, защото няма осигурено финансиране. Ремонтът включва целия бул. „Христо Ботев” от Централна гара с подмяна на водопроводи и канализация,  както и бул. Коматевско шосе до бул. „Александър Стамболийски”, а третата позиция е за премахването на паветата от бул. „Копривщица” и асфалтиране не източното платно.  Предишната администрация смяташе да кандидатства за държавно финансиране през Комисията за бедствия и аварии, но така и не стигна  до това.

Сумата от 22 млн. лева не са сложени и парите за „Модър-Царевец”, чиято поръчка бе прекратена от Здравко Димитров.  Там заложените средства бяха 12 млн. лева.  Ако Зико пусне и тази поръчка до месец, то сумата, нужна само за тези проекти е 34 млн. лева.

Трите варианта за финансиране на обектите са през общинския бюджет, държавна хазна или тегленето на заем.

Възможно е за ПК „Младост”  да се търси държавно финансиране, тъй като това е обект от национално значение за спорта в страната.   Финансовата картина в Община Пловдив ще се изясни до месец, като тогава ще започне да се прави и новия бюджет. С него ще станат ясни и основните цели в програмата на Здравко Димитров, който бе доста предпазлив в изказванията си относно финансовото състояние на Общината.

Към това трябва да се добави и това, че Тотев е завещал готови проекта за 200 млн. лева, които обаче нямат финансиране.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина