Здравко Димитров назначава най-малко още две вицета, пита гилдиите за ресор Култура

Автор: Благовест Андонов 8239
Здравко Димитров назначава най-малко още две вицета, пита гилдиите за ресор Култура

Здравко Димитров представи шестимата си зам.-кметове днес, като сред тях има две изненади.  Външни експерти поемата два от най-тежките ресори в Община Пловдив – строителството и икономиката и финансите.

Кметът заяви, че това е най-добрият екип и е уверен, че ресорите вече са в сигурни ръце. Самите ресори обаче ще претърпят промяна, тъй като в момента назначенията си директно върху сега съществуващата структура -  образование и европейски политики; по здравеопазване,икономика и екология;  по култура и туризъм; спорт, младежки и социални дейности; по транспорт; по обществен ред и сигурност; по строителство и общинска собственост.

След като новата структура бъде изготвена  и гласувана в Общинския съвет, могат да се направят и новите назначения.  Зико не пожела да каже кои и какви ресори ще поемат бъдещите вицета. Той направи уточнението само за ресор култура, който отиде при Стефан Стоянов.

„Ще имаме осем заместник-кметове, ако отделя ресора Култура, това означава, че ще станат девет, а това може да натежи. Ще говоря с гилдиите в тази сфера, ще се допитам и до журналистите, дали е необходимо да има отделен зам.-кмет по този ресор”, каза градоначалникът. На практика Стефан Стоянов запазва сегашния си пост  и взима всички компетенции на Александър Държиков. Така Стоянов ще отговаря за пет ресора – образование, европейски политики, бизнес развитие, култура и туризъм.

Двете изненади в екипа на Зико са зам.-кметът по строителството и този по икономика . Илия Кирчев  ще отговаря за общинска икономика, здравеопазване, екология и управление на отпадъците“. Цялата му кариера е свързана с банковия сектор, първо като валутен дилър в Агробизнесбанк. В последните 20 години е заемал мениджърски позиции като регионален управител последователно в най-големите търговските банки, а от 2014 до 2018 година заема поста изпълнителен директор и член на УС на Българска банка за развитие.В момента е управляващ партньор в  консултантска компания „Регатон“ ЕООД.

„ Сега съм много по-спокоен за финансирането на важните проекти в Пловдив и за това, че от общинската хазна и общинската икономика няма да и има никакви течове” , каза  Зико.

Другият важен ресор по общинска собственост, устройство на територията, строителство и инвестиции е арх. Невена Балчева. Тя има опит в администрацията, като оглавяваше отдела по „Устройство на територията” в Община Пловдив преди 3 години, а преди това е била гл. архитект на район „Тракия”. След това се връща в частния сектор, където работи по разработването на ОУП на различни градове.

Арх. Димитър Ахрянов пък става главен архитект без конкурс. Това е възможно, след като той вече е спечелил конкурс в Община Карлово, където досега бе главен архитект.

Изненада нямаше в другите ресори. Тодор Чонов ще застане на чело на транспорта. Бившият шеф на пловдивската полиция можеше да поеме и поста по сигурността, ала е предпочетен за транспорта, тъй като по думите на Димитров това ще бъде един от най-тежките ресори.  Георги Титюков отново ще бъде зам.-кмет по спорт, младежки дейности и социална политика. Бившият полицай Йордан Ставрев, който изненадващо влезе в екипа на Иван Тотев преди 6 месеца, ще запази поста си като зам.-кмет по обществен ред и сигурност.

Очаква се едно от новите вицета, които ще бъдат назначени на по-късен етап,  да бъде бившият шеф на Онкодиспансера д-р Калин Калинов. Той вероятно ще поеме здравеопазването и социалните дейности.  Очаква се да има размествания и по другите ресори, като туризмът бъде изкаран от ресора на Стоянов и даден на Георги Титюков. Ресорът на осмия зам.-кмет засега не е ясен. Не е изключено да има отделен зам.-кмет по екология и управление на отпадъците, предвид приоритета на Здравко Димитров в борбата му с мръсния въздух. Най-висшата структура в администрацията на Община Пловдив - гл. секретар Ангелина Топчиева също остава на поста си.

Скоро ще станат ясни и новите шефове на четири основни звена в общинската администрация – „Паркове и градини”, „Чистота”, Общинския инспектората и ОИ „Старинен Пловдив”. Титулярите на първите две общински предприятия станаха районни кметове, а на вторите звена общински съветници . Зико каза, че засега не се планира смяната на гл. финансист Виктория Чавдарова.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина