Защо се яде шаран на Никулден и как да го приготвим вкусно, бързо и лесно

Автор: Plovdiv Now 11609
Защо се яде шаран на Никулден и как да го приготвим вкусно, бързо и лесно

На празничната трапезата на Никулден, на 6 декември, задължително трябва да има риба, чието тяло е покрито с люспи, които символизират благополучието, берекета.

По традиция рибата трябва да е шаран, но с годините това изискване постепенно отпада и се приема, че рибата може да е и друга, по наш избор.

Според легендите в дъното на лодката на рибар се отворила дупка, която Свети Николай затворил с шаран. От тогава се смята, че шаранът е жертвена риба, а последният улов се принася в жертва на светеца. Ето защо шаранът в миналото се е приемал за задължителната риба на този празник.

Предлагаме ви рецепта за вкусен шаран за празника, която се приготвя бързо и лесно.

Необходимите продукти са:

1 шаран (2 кг)
5 връзки магданоз
10 стръка мащерка
1 с. л. червен пипер
1–2 глави лук
3 ч. ч. брашно
100 мл олио
сол и бял пипер на вкус
олио за намазване

Приготване:

От брашното, малко сол и 100–120 мл хладка вода се замесва тесто. Разточва се на дебела кора.

Лукът се нарязва наситно и се задушава в олиото и малко вода, докато омекне. Отстранява се от огъня и се разбърква със ситно нарязаните магданоз и мащерка, червения пипер и сол.

Предварително почистеният, измит и осолен шаран се напълва с приготвената плънка, зашива се и се увива в тестото. Поставя се в намазнена тава и се пече в умерена фурна (160–180 градуса), докато се опече тестото.

bonapeti.bg

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина