На празничната трапезата на Никулден, на 6 декември, задължително трябва да има риба, чието тяло е покрито с люспи, които символизират благополучието, берекета.
По традиция рибата трябва да е шаран, но с годините това изискване постепенно отпада и се приема, че рибата може да е и друга, по наш избор.
Според легендите в дъното на лодката на рибар се отворила дупка, която Свети Николай затворил с шаран. От тогава се смята, че шаранът е жертвена риба, а последният улов се принася в жертва на светеца. Ето защо шаранът в миналото се е приемал за задължителната риба на този празник.
Предлагаме ви рецепта за вкусен шаран за празника, която се приготвя бързо и лесно.
Необходимите продукти са:
1 шаран (2 кг) 5 връзки магданоз 10 стръка мащерка 1 с. л. червен пипер 1–2 глави лук 3 ч. ч. брашно 100 мл олио сол и бял пипер на вкус олио за намазване
Приготване:
От брашното, малко сол и 100–120 мл хладка вода се замесва тесто. Разточва се на дебела кора.
Лукът се нарязва наситно и се задушава в олиото и малко вода, докато омекне. Отстранява се от огъня и се разбърква със ситно нарязаните магданоз и мащерка, червения пипер и сол.
Предварително почистеният, измит и осолен шаран се напълва с приготвената плънка, зашива се и се увива в тестото. Поставя се в намазнена тава и се пече в умерена фурна (160–180 градуса), докато се опече тестото.