Защо да инвестираме в луксозен имот и каква е възвращаемостта в Пловдив?

Автор: Plovdiv Now 5032
Защо да инвестираме в луксозен имот и каква е възвращаемостта в Пловдив?

Инвестицията в имот е първото нещо, за което се сеща всеки българин, който мисли да вложи спестените си пари по сигурен начин. За това има просто обяснение – така парите пимат гаранция, не зависят от банка, позволяват ежемесечна печалба без реално да се излагат на сериозен риск първоначалния капитал и в крайна сметка сравнително бързо могат да бъдат изкарани от инвестицията, тъй като добрите имоти са бързо ликвидни.

Всъщност освен ликвидиността, абсолютно всички променливи от инвестицията зависят от качеството на имота, в който е направено вложението. Колкото по-качествен и луксозен е апартаментът, къщата или офиса, който купувате, толкова по-висок наем ще взимате и толкова по-малък разход от гледна точка на амортизация ще имате в перспектива.

Така например при покупка всеки калкулира освен цената на самия имот, така и сумите за неговия ремонт и т.н. въвеждане в експлоатация според неговата стратегия и план за действие. Освен тези суми обаче се предвиждат всички режийни разходи – ток, вода, охрана и т.н., които неминуемо могат да оскъпят много един имот, което да ви накара да свалите от наема. Например, ако имотът е ново строителство, което залага като приоритет енергийната ефективност, разходите за отопление се стопяват. Цената по поддръжка е изключително важна при хостването на имоти за краткосрочни нощувки, тъй като там сметките се покриват от собствениците.

Ето и една ориентировъчна сметка по примера на цените в Пловдив. Купувате имот за 60 000 евро /включени цената на имота, разходи за въвеждането на имота в търговски вид/. Наемът е грубо около 500 лева, тъй като стойността няма как да отговаря за голям нов имот, качествено строителство. Това означава, че непрекъснато даване под наем, парите за първоначална инвестиция ще се възвърнат на 20-тата година от закупуването. Междувременно обаче сте вложили минимум още 5-10 хиляди евро за ремонти. При имот на крайна цена от 100 000 евро и наем от 1000 лева, първичният капитал се възвръща малко преди края на 17-тата година, а разходите за ремонти обикновено са форсмажор или лични дизайн приумици. Отделно в годините луксозният нов имот, който се закупили е вдигнал своята цена, докато старият или некачественият губят стойността си.

Ето и няколко съвети за инвестиране в луксозни недвижими имоти, подбрани за вас от експерти от агенции за недвижими имоти:

-Определете целите си. Целта на инвестирането във всякакъв вид недвижими имоти е да спечелите възвръщаемостта на вашата инвестиция. Когато избирате луксозни имоти, помислете за резултата, който искате. Например, ако искате да акумулирате бърза печалба, може да се съсредоточите върху това как да покачите стойността на имота с довършителни дейности и дизайн. Ако искате дългосрочен доход, може да помислите за луксозна жилищна сграда, която да е конструктивно устойчива и енергийно ефективна.

- Изберете финансиране. Дори и да имате готови пари, това не винаги е най-добрият вариант. Например, заемът с осигурени собствени средства, може да е твърде подходящ, ако клаузите не предвиждат санкции за изплащане над вноска след 12 месеца от тегленето.  

- Изберете правилния пазар. Ако инвестирате в скъп имот, уверете се, че пазарът ще подкрепи вашето решение. Погледнете пазара на труда, разходите за живот, компаните, средните доходи на домакинствата и икономическите перспективи на района. Ако сте избрали да давате имота за краткосрочен наем, помислете за целогодишния и пиковия сезон. Помислете за локация, но и за големина и функционалност на имота, както и екстри, които могат да направят предложението в и уникално – например джакузи, вътрешен басейн в комплекс, спа център, фитнес, добра инфраструктура, близки търговски обекти и т.н.

TRAFFIC PROPERTIES е част от водеща корпорация, която включва компании, работещи в сферата на охранителната дейност, комуникациите, транспорт, развлекателен бизнес, медии. Агенцията се занимава с посредничеството и консултирането при покупко-продажби на имоти, отдаване под наем, строителство, консултантски услуги, пазарни анализи и други услуги, свързани с имотния сектор. Наред с това компанията предлага съдействие при отпускане на кредити, като работи с Българо Американска Кредитна банка, Банка Уникредит и Райфайзенбанк. TRAFFIC PROPERTIES предлага актуални оферти и разполага с голяма база данни от имоти и купувачи, както и подробна информация и снимки от всички оферти. Агенцията осигурява и всички услуги, необходими на клиента: проект за интериорни решения, изпълнение на довършителните дейности, домоуправа и менажиране на имота, ако е закупен с инвестиционна цел. Подробна информация и консултации можете да получите на тел. 0876797979.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина