Защо четири месеца след “рестарта“ на зоопарка в Пловдив, той все още не се строи?

Автор: Благовест Андонов 4470
Защо четири месеца след “рестарта“ на зоопарка в Пловдив, той все още не се строи?

Свещеници, питки, масово присъствие на  градската администрация и обещания, че бленуваният зоопарк на Пловдив ще се случи съвсем скоро. Почетната обиколка и „рестарт” на строителството на зоокъта бе на 11 февруари, но оттогава не се вижда каквато и да дейност на огромния терен до Гребната база.

Тогава бе обявено, че до дни ще се подпише Акт 11 и фирмата изпълнител започва офанзива по обекта. Е, вече четири месеца  въпросният документ за откриването на строителната площадка не е подписан.

От градската администрация обясниха, че  окомплектоване на документите за издаването на Акт 11 бави рестарта на строителството на зоопарка в Пловдив.

Причината била тривиална -  напуснал служител във фирмата надзор, който отговарял за обекта,  а в момента се преглежда цялата документация, за да няма несъответствия. След това кметът Иван Тотев каза, че Акт 11 е подписан от надзора, но все още не от Община Пловдив. В момента се правили предписания за корекции по различни детайли на обекта, както и такива, които са се амортизирали.  Фирмата изпълнител – „Запрянови – 03” пък изрази готовност да завърши зоопарка за 27 дни след получаването на Акт 11.

В същото време  текат процедурите за взимане на животни. За втората поръчка за екзотични животни се явиха три фирми, като общата стойност за 11 позиции е 83 300 лева.

Градските власти са поискали и от побратимия китайски град Шънджън червена панда. Видът е изключително рядък и много трудно се взимат такива екземпляри, но от зоопарка се надяват да получат животните.   

В момента освен дивите патици, има и 10 маймуни, сред които и потомство.  Веднага щом обектът вземе документите ще бъдат доставени животни от другите зоопаркове. От Ловеч ще бъдат доставени 7 маймуни, от Стара Загора – 5 елена лопатар и 6 муфлони, от София – гълъби, зеленоглави патици, камерунски кози, пауни и турски патици.  Също така фазани, чакали, антилопи, патагонска мара и виетнамски прасета.

След дострояването и завършването на зоопарка, животните трябва да имат и известен период на климатизация на новите си домове преди да влязат в  него посетителите. Приказките за откриването през лятото няма да се сбъднат, но по всичко личи, че зоопарка ще заработи преди изборите през октомври.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина