Защо бюджетът на Варна е със 100 млн. лева повече от този на Пловдив?

Автор: Благовест Андонов 5328
Защо бюджетът на Варна е със 100 млн. лева повече от този на Пловдив?

Пловдив – 389 млн. лева, Варна – 492 млн. лева! Това са бюджетите на втория и третия по големина градове в България, а разликата между тях става все по-голяма с всяка изминала година.  Макар в Община Варна да се намират 6 населени места, общо в нея живеят 356 хил. души, което е с близо 30 000 по-малко от Пловдив.

През миналата година Варна отново бе изпреварила със 100 млн. лева Пловдив, като тогава основната причина, която бе изтъквана е строителството на бул. „Васил Левски” в морската столица. За него тя получи над 100 млн. лева от държавата, но видно от новите бюджетни рамки, това не е била единствената причина.

За самия булевард и през 2020-а година има да се довършват дейности за около 10 млн. лева. Колкото е и бюджетния остатък от 2019-а година. В Пловдив пък остатъкът е 24 млн. лева, което говори за още по-голяма пропаст между двата града.  Тук става дума за дейности, които е трябвало да се извършат през миналата година, но така и не са били извършени.

Откъде идва голяма разлика в двата бюджета?

Пловдив представи бюджет от 343 млн. лева, без в това число да са вкарани средствата по европейски програми, които са в размер на 46 млн. лева. Така общата финансова рамка скача на 389 млн. лева. От своя страна Варна представя бюджета си със средствата от Европейския съюз. Очаква се морската община да разполага със 108 млн. лева по европейски програми. Вътре са заложени, както средства от „Региони в растеж”, така и по Водния цикъл, където се прави нова ПОСВ „Златни пясъци”. В Пловдив тази сума е 46 млн. лева, като 30 млн. лева от тях са за първия етап за водния цикъл на града, който се очаква да започне през 2020-а

Така Варна на първо място ще има двойно повече средства от Европа, за да реализира своята капиталова програма. От друга страна градът, управляван от Иван Портних, ще разполага и с 50 млн. лева повече за останалите разходи. Реално обаче тези средства са повече от 50 млн. лева, тъй като делегираните от държавата дейности във Варна са 169 млн. лева, а в Пловдив сумата е 186 млн. лева.

Местните приходи на Варна са изчислени на 213 млн. лева, докато на Пловдив тази сума е 156 млн. лева.  С други думи морската община ще разполага с 57 млн. лева повече за благоустрояване и поддържане.

Вглеждайки се още по-детайлно ще се види, че парите дори са повече.  От такси, които могат да се използват само за това, за което се събират – детски градини, поддържането на чистота и други, във Варна са заложени 41 млн. лева, а в Пловдив те са 58 млн. лева. Така например морската столица поддържа чистота си с 29 млн. лева, а за Пловдив сумата е 38 млн. лева.  Това бе  и една от основните причини такса „Смет” да се увеличи под тепетата.

Двете пера, които реално формират „свободните пари” и се използват за благоустройството и развитието на общината са „Имуществени и други местни данъци”, както и „Приходи и доходи от собственост”.

В Пловдив са заложени 26 млн. лева  от данък сгради, от данък МПС – 21,6 млн. лева, а от данък Придобиване са 26,1 млн. лева.  Още 20 млн. лева ще постъпят от „Приходи и доходи от собственост”.  От глоби и санкции се очакват 6,5 млн. лева. Приходите от нефинансови активи са едва 2,7 млн. лева.

Във Варна –  от данък сгради приходите са 32,1 млн. лева, а от данък МПС  - 21,7 млн. лева, данък Придобиване е 32 млн. лева. Варна залага по-малко средства от глоби -  4,8 млн. лева, а  приходите от собственост са 21,1 млн. лева. Постъпленията от нефинансовите активи пък са  8 млн. лева. Морската столица все още усвоява и част от заемите, които са на обща стойност 50 млн. лева. Пловдив също има да усвоява още пари по 30-милионния заем, теглен от Иван Тотев.

Ако Пловдив сключи договор за кредитната линия от 120 млн. лева, то със сигурност ще изпревари Варна с актуализацията на бюджета. Шанс има и да се задмине и морската столица по усвояването на евросредства, ако тази година стартира модернизацията на пречиствателната станция, която е на стойност от над 60 млн. лева.

Това, което прави впечатление е, че извън финансовата рамка, Варна очаква финансиране от Централния бюджет за изграждането на четири нови детски градини. Пловдив пък чака пари от държавата за ст. „Христо Ботев”, тренировъчна база на Локомотив и трибуна „Бесика”.

Извън „състезанието” между двата града, бюджетът на Столична община за 2020 г. ще бъде в размер на рекордните 1.7 млрд. Капиталовата програма на общината е на стойност 471 млн. лв. като от тях над половината са средства са по европейски програми. Отделно 61.4 милиона лева от бюджета на Столична община за 2020 г. ще са за инвестиции за изграждане на детски градини, ясли, училища и техните ремонти. Със собствени средства на общината ще бъдат изградени 9 градини, 2 ясли, както и 6 училища.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина