Започва строеж на нов социален център за деца аутисти в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 4564
Започва строеж на нов социален център за деца аутисти в Пловдив

Първа копка днес даде старт на строежа на нов дневен център за рехабилитация и интеграция на деца с разстройство в аутистичния спектър. Сградата ще бъде напълно нова и е финансирана изцяло от бюджета на Община Пловдив. Капацитетът на центъра е 25 деца, но с възможност за почасови терапии на близо 40 младежи месечно.

 „Пловдив е единствения град извън столицата, в който има специално създаден център за деца разстройство в аутистичния спектър. В момента той работи в сградата на бившия ДКЦ 6, на ул. „Любен Каравелов“ и съществува от 5 години“, посочи Георги Титюков.

Според проекта сградата ще разполага с всички необходими помещения, за да се осигурява  специализирана подкрепа и рехабилитация. 425 000 лева ще струва строителството, а 25 000 лева са заделени за оборудване и обзавеждане.

Новият център ще бъде построен в непосредствена близост до сградата на първото българско сиропиталище, построено веднага след Освобождението на България през 1878 г. с дарени средства на Олга Скобелева.

„Постройката, която е паметник на културата и която предстои да бъде изцяло обновена по проект, одобрен от НИНКН, е част от управленско решение на община Пловдив за въвеждане на 7 нови социални услуги, на стойност 2 391 000 лева безвъзмездна финансова помощ. Тук ще бъдат три от услугите за 880 000 лева“, обясни заместник-кметът Георги Титюков.

Трите нови центъра ще са за деца с увреждания, с тежки множествени увреждания и център за обществена подкрепа за деца и семейства.

„По този начин съхраняваме един паметник на културата от местно значение и продължаваме завета а дарителя - ползването на сградата да е за услуги за деца“, допълни Георги Титюков.

По данни на Агенция социално подпомагане община Пловдив е с най-добре развита мрежа за социални услуги.

„Няма социална услуга, която да е разписана в българското законодателство и да не я предоставяме. През последните 7 години се разкриха 30 нови социални услуги, до края на следващата година предстоят още 11 да бъдат изградени. Към момента социалните услуги наброяват 56“, уточни Веселина Ботева.

Всички социални услуги за деца, които община Пловдив предоставя, са безплатни.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина