Започва приемът на документи за кандидатстване в гимназиите след 7 клас

Автор: Plovdiv Now 8262
Започва приемът на документи за кандидатстване в гимназиите след 7 клас

Кандидатстването за прием в гимназиите след 7 клас започва от днес и ще продължи до 5 юли. Подаването на документи за 2499 паралелки - 1446 професионални и 1053 профилирани, от тази година е изцяло онлайн. Всеки ученик може да попълни заявление сам на сайта https://priem.mon.bg с входящ номер и код за достъп.

Другата възможност за подаване на документи е в т.нар. училища-гнезда, но попълването и в тях ще е електронно. Разликата е, че ще се прави от служители, а не лично от подаващия заявлението. Документите ще бъдат разпечатвани и на хартия, за да може родителят да ги подпише и да е сигурно, че няма грешка при въвеждането на желанията. Учениците трябва да носят копие и оригинал на свидетелството за завършен 7 клас. А децата, които са се насочили към професионалните гимназии - и бележка от личния лекар за здравословното си състояние.

Резултатите от първо класиране на ще бъдат обявени на 11 юли.

След последните законови промени в образованието кандидатстването вече не е като цяло за училищата, а поотделно за всяка паралелка, като училищата могат сами да определят начина на формиране на бала на паралелките.

Максималният бал е 500 точки, като една от оценките от изпитите се удвоява или утроява. Другите точки идват от балообразуващите предмети, които се избират от самото училище. Важат само оценките от 7-ми клас. При попълването на заявленията за кандидатстване учениците посочват поотделно всяка желана паралелка, като ги подреждат в низходящ ред.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина