Започва Олимпиадата в Париж

Автор: Plovdiv Now 2185
Започва Олимпиадата в Париж

Автор: Валентин Видолов

Следващите две седмици всички погледи ще бъдат насочени към спортните арени в Париж, защото започват 33-те летни Олимпийски игри.

Игрите са от най-древно време, а през 1896г. се провеждат и първите модерни игри в Атина. През годините различни градове са били домакини, а 100-години след първото си домакинство през 1924г. Париж отново ще приеме Олимпиадата.

Всъщност Олимпиадата ще е историческа, защото за първи път в историята откриването няма да е на стадион. Обикновено игрите се откриват и закриват на Олимпийския стадион, където се запалва олимпийския огън, който гори от откриването до закриването. Самото откриване започва в 20:30 б.в.

Сега обаче французите решиха да направят нещо различно и вместо на стадион игрите ще бъдат открит по поречието на река Сена със специална церемония. Заради риск от терористични атаки почти до последно това откриване беше под въпрос, но французите бяха категорични, че именно с лодки по река Сена ще се проведе церемонията.

Церемонията ще бъде 6-километрово шествие по река Сена. Спортистите от националните делегации ще дефилират на борда на 160 лодки.

По традиция тя преминава и с парада на нациите, в който дефилират всички страни участнички.

Игрите ще бъдат и в пълния си блясък, защото публиката се завръща. В Токио през 2021-ра година заради коронавируса, първо Олимпиадата беше отложена с една година вместо през 2020-та се проведе през 2021-ра година и второ беше без публика.

България ще бъде на игрите с 45 спортисти в 12 вида спорт, а най-големите надежди за златен медал са свързани с щангиста Карлос Насар. На миналите игри в Токио България направи най-доброто си класиране от Атина 2004 и страната ни завоюва три златни отличия, един сребърен и два бронзови медала.

Най-предното класиране на страната ни по медали на игрите е в Сеул през 1988г., когато имаме 35 медала - 10 златни, 12 сребърни и 13 бронзови отличия и това ни отрежда 7-мо място в крайното класиране по медали.

От българските медалисти от Токио само Антоанета Костадинова в стрелбата ще участва и на игрите в Париж. Олимпийската шампионка в каратето Ивет Горанова нямаше шанс да защитава титлата си, защото каратето отпадна от програмата за игрите в Париж.

Общо петима пловдивчани ще участват на игрите, а това са цариците ни в леката атлетика Габриела Петрова и Пламена Миткова, най-добрият български гребец Кристиан Василев, най-добрият български плувец Йосиф Миладинов и най-добрият български стрелец Кирил Киров.

По традиция най-популярните спортове на Олимпийските игри са плуването, леката атлетика и спортната гимнастика. Именно към тях и интересът винаги е най-сериозен. През тази година обаче ще е много интересен и тенис турнира, който ще се проведе на кортовете на Ролан Гарос, а участие ще вземат най-успешните тенисисти в историята Новак Джокович и Рафаел Надал, а двамата могат да се изправят един срещу друг още във втория кръг на турнира. За Ноле Олимпиадата ще е по-специална, защото за него тя най-вероятно ще е последна възможност да спечели олимпийският златен медал, който единствен му липсва в тениса. От отборните спортове определено баскетбола и волейбола винаги приковават вниманието. Футбола при мъжете има ограничение вече от близо 20 години да участвам играчи до 23 години и само трима над тази възраст.

Ето и някои интересни факти преди Олимпийските игри в Париж:

- Игрите реално вече започнаха, защото в сряда и четвъртък се проведоха няколко вида състезания.

- За първи път откриването ще бъде извън стадион и ще се проведе по поречието на река Сена.

- В медалите на игрите има частици от Айфеловата кула.

- В новосъздаденото олимпийско селище, където ще отседнат спортистите, леглата са от картон, а след Олимпиадата селището ще се превърне в жилищен квартал и дом за всеки желаещ.

- Кръговете, които са символ на Олимпиадата, са създадени с рециклирано желязо. 

- В река Сена са изградени пречиствателни станции, отвеждащи канали и резервоари. Най-впечатляващото е, че има огромен резервоар под гара Аустерлиц, който може да поеме до 5000 кубични метра отпадни и дъждовни води, които биха замърсили реката.

- На спортистите бяха раздадени 500 000 презерватива, което е абсолютен рекорд на Олимпийски игри.

- Каратето, бейзбола и софтбола отпаднаха от програмата на Олимпийските игри и няма да ги видим в Париж.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина