Предлагаме ви рецепта за запеканка с тиквички - богата на продукти и вкусове, здравословна.
Продукти:
ЗА БЛАТА
тиквички - 660 г / в отцедено състояние/
пресен лук - 63 г
пресен чесън - 85 г
яйца - 3 бр. /175 г/
кашкавал - 133 г
пармезан - 20 г
копър - 1 връзка /33 г/
бакпулвер - 10 г
сол - на вкус
черен пипер - на вкус
ЗА ГАРНИРАНЕ
кашкавал - 133 г
чери домати - 126 г
гъби - 178 г
пармезан - 22 г
сирене - 54 г /с босилек и чесън/
синьо сирене - 34 г
моцарела - 123 г
Приготвяне:
Тиквичките се настъргват, посоляват се и се оставят да се отцедят от водата. Чесънът и лукът се почистват и се режат на ситно.
Копърът се почиства от дръжките и също се реже на ситно. Кашкавалът се настъргва на фино ренде.
Всички продукти за блата се слагат в купа, като тиквичките се отцеждат допълнително от водата с помощта на ръцете.
Кръгла тавичка се застила с хартия за печене, която се намазва с малко зехтин.
След като блатът е готов, се изсипва в тавичката и се заравнява добре. Пече се в предварително загрята на 200 °C фурна до златист загар. През това време се приготвят продуктите за гарниране на пицата.
Гъбите се обелват и се нарязват на филийки. Кашкавалът се настъргва на фино ренде. Синьото сирене и сиренето с босилек и чесън се нарязват на дребни кубчета.
Моцарелата се реже на филийки. Чери доматите се нарязват на четвъртинки. След като блатът се е запекъл, се изважда и се гарнира с продуктите, като аз редувах чери домати, гъби, моцарела, синьо сирене, сирене с босилек и чесън и накрая обилно поръсих с кашкавал.
Връща се във фурната до приятен златист загар на кашкавала.