Замразено куче открито във фризер в погребалната агенция на Амбарев

Автор: Plovdiv Now 3477
Замразено куче открито във фризер в погребалната агенция на Амбарев

Погребалният агент Николай Амбарев, обвинен че е осъществявал фалшиви кремации, е задържан за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура. Според първоначалните данни разпространени от полицията в Пловдив Амбарев е осъществявал срещу заплащане фиктивна кремация на починали хора. В хода на проверката засега са установени два такива случая.

Вчера в един от офисите на погребалната агенция, в складово помещение, е бил открит домашен фризер със замразено куче. Както съобщихме, Амбарев е извършвал и кремация на животни, като е рекламирал тази си дейност. Обещавал е кремация на кучета, като е лъгал хората, че ги кара в София в крематориума и после им давал запечатана урна. За услугата собствениците на животните плащали по 600 лева.

Амбарев беше арестуван в понеделник, а сигнал е бил подаден от измамени опечалени. Те твърдят, че са платили на погребалния агент, за да бъде извършена кремация на близките им покойници. След това от погребалното бюро им предоставяли „временна” урна с прах, без документ, като им се казвало, че „истинската” урна ще им бъде дадена след време. Оказало се обаче, че фактическо изгаряне на труповете не се е случвало, а починалите все още се намирали в хладнилни камери. Имало случаи трупове да „отлежават” по два месеца в хладилните камери.

Днес Районна прокуратура-Пловдив привлече 25-годишния Амбарев, за това, че в периода от неустановена дата през месец септември 2024 г. до 16 септември 2024 г., в условията на продължавано престъпление, с цел да  набави за себе си имотна облага, е възбудил заблуждение у близките на починали лица за извършена кремация и с това им причинил имотна вреда в размер на общо 1639 лева като деянието е извършено в два случая.

В първия случай - през месец септември 2024 г. той въвел в заблуждение близките на починала жена, че е кремирана, което не било извършено, като с това им причинил имотна вреда в размер на 809 лева. Във втория случай - на 16 септември 2024 г. Амбарев въвел в заблуждение близките на починал мъж, че е кремиран, което не било извършено, като с това им причинил имотна вреда в размер на 830 лева.

Установено е, че Амбарев, като собственик на траурна агенция в Пловдив, в два случая, получил заплащане за извършване на кремация на починали хора,  което не е било направено, а телата им били поставени в хладилна камера. На близките предал урни с прах с неизвестен произход.  

По делото се провеждат действия по разследването – разпити на свидетели, изискана е документация и др.

Предстои Районна прокуратура-Пловдив да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него. 

Справка в ценоразписа на официалния сайт на „Вечна памет“ сочи, че за кремиране на тленни човешки останки се плаща 659 лв. (такса крематориум) и 10 лв. за връщане на урната. По наша информация Амбарев е работил с близо 90% от хосписите в Пловдив, близките села и Раковски, като в сътрудничество с частни медицински центрове е убеждавал хората да ползват неговите услуги. След като медикът констатира смъртта на даден пациент и издаде смъртния акт, още на място е предлагано на близките му да наемат конкретната погребална агенция, а в страданието си хората са се съгласявали. Плащали по 2000 лева за кремация, а ¼ от тях се давали „обратно” на медика. Голяма част от парите Амбарев харчил за луксозен начин на живот и компания на платени момичета.

След ареста на Амбарев множество пловдивчани, ползвали услугите на "Вечна памет" са започнали да звънят по хосписи и институции, за да разберат дали са станали жертва на измама и дали урните, които са получили в действителност са съдържали праха на близките им. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина