Заместник-кметът Пламен Панов поздрави еврейската общност в Пловдив за празника Рош Ашана

Автор: Plovdiv Now 7847
Заместник-кметът Пламен Панов поздрави еврейската общност в Пловдив за празника Рош Ашана

В петък вечерта еврейската общност в Пловдив посрещна Новата 5781 година. Гост на тържеството в синагога „Цион“ бе заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов, който поздрави общността от името на Кмета на Пловдив Здравко Димитров и пожела на присъстващите и на техните семейства здраве, благоденствие и една мирна, успешна и благодатна нова година. Поздрав отправи и председателят на ОЕ „Шалом“ Пловдив инж. Светлозар Калев, председателят на Израилтянския духовен съвет в Пловдив  Алекс Леви. Службата бе водена от д-р Шемуел Бехар.

Началото на годината започва с Рош Ашана, Нова година – рожден ден на сътворението на света, когато всяко създание бива подлагано на съд. “Десетте страшни дни” между Рош Ашана и следващия празник Йом Кипур символизират силата на разкаянието и на Божието милосърдие.

Евреите започват летоброенето с мистичното сътворение на света, което се е случило през 3761 година преди Христа. Рош Ашана е по-скоро празник за размисъл и равносметка за изминалата година. Хората се поздравяват с "Хаг Самеах, Шана Това".

Навсякъде по света хората от общността се събират в своите синагоги, за да се молят за мир, съгласие и здраве. Характерни за новогодишните служби са тръбенето с шофара (рог от овен) и четенето от Тората (първата и основна част на Библията). От този ден започват десетте дни на покаяние, които предшестват еврейския празник Йом Кипур,. Празникът продължава 48 часа и започва с пости.

На празничната новогодишна вечеря има задължително от традиционния сладък хляб „хала“ и резенчета ябълки, потопени в мед. Ябълката е символ на забранения плод и грехопадението, а медът - на обетованата земя, в която текат “мед и мляко“. Има обичай след гощавката всички да отидат край водоем и да изпълнят ритуала „ташлиш“ за пречистване на душата, като изхвърлят късчета хляб, поели човешките грехове.

 Еврейската общност в Пловдив ще отбележи началото на новата 5781 г. от своя календар, като сподели част от традициите с представителите на всички народи и религии в Пловдив. На 19 септември (събота) от 19:00 ч. започва и тематичната кулинарна вечер в парк „Отдих и култура“ на Гребната база.  Събитието е част от срещите на народите в Пловдив, които се организират през целия месец септември от Фондация „Заедно“ и ресторант „Нетуно“.  

Гостите на еврейската вечер ще бъдат запознати с хилядолетните традиции на новогодишния празник и кулинарните обичаи, свързани с еврейската трапеза. Тя се подготвя и с активното участие на младежката организация, ръководена от Кристиян Ангелов.

Сред официалните гости ще е д-р Агоп Кеворкян. Той е бивш председател на Израилтянския духовен съвет в Швейцария, но по произход е арменец, родом от Йерусалим. Посетителите ще могат да вкусят от кулинарните специалитети „Руло от тиквички“, „Пастел и печено яйце“, „Кюфтета с патладжан“ и „Ябълков сладкиш“.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина