Заменихме свинското с риба

Автор: Добринка Димова 4907
Заменихме свинското с риба

Заради истерията около африканската чума все повече хора предпочитат риба пред свинско месо. Търговци отчитат сериозно увеличение на продажбите в последните седмици, а големите хранителни вериги са заредили всякакви морски дарове - риби, миди, скариди, калмари, стриди. Раздвиждане има и по борсите за жива риба в града, показа проверка на наш репортер.

Същата тенденция наблюдава и д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти. Според него обаче ръстът не е свързан толкова със заболяването по прасетата, а е устойчива тенденция в послединет години. „През лятото се консумират основно черноморски и вносни средиземноморски и океански риби, а през зимата – български сладководни риби”, посочи пред наш репортер Господинов.

Той обясни, че в страната ни се произвеждат и ловят около 50 вида риба. Производственият период за шаран, толстолоб, амур завършва през октомври-ноември, преди големите студове, когато се отчита и бумът на консумацията на шаранови риби. Вносът пък е от цял свят и включва над 200 вида риби, мекотели и ракообразни. „Внасяме всичко, което изисква консуматора, включително и живи крабове”, допълни изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти.

Официалните данни сочат, че българинът консумира около 7.4 кг риба годишно, което го поставя на едно от последните места в Европа. Изследване на „БГ шиф” обаче показа, че реалната консумация надхвърля 9 кг годишно. „Официалната статистика е по-малка, защото тя не хваща всички продажби, които се извършват директно от язовирите, корабите и пристанищата”, поясни д-р Йордан Господинов.

Според него секторът е много интересен и тепърва ще се развива. Пъстървата например е единственият отдел от животновъдството, който в последните 25 години бележи над три пъти ръст. „В бъдеще ще се консумира все повече риба”, категоричен е изпълнителният директор.

Така е и световната тенденция. Преди няколко дни в Женева ООН представи проучване, в което някои от най-добрите световни учени препоръчват човечеството да намали консумацията на месо и млечни продукти и да използва по-рационално ресурсите на земята. Само по този начин ще помогне да спрат климатичните промени и покачването на температурите.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина