Задочната форма по “Право“ отпада, но не тази година, увеличават “държавната поръчка“

Автор: Plovdiv Now 3755
Задочната форма по “Право“ отпада, но не тази година, увеличават “държавната поръчка“

Задочната форма на специалността "Право" няма да отпадне и тази година. Това стана ясно след решение на Министерски съвет. Припомняме, че през последните месеци ВУЗ-ове из цялата страна се готвиха усилено да посрещнат новите изискнвания за специалността. В резултат, на много места учебната програма на бъдещите юристи бе съкратена, шестата година при задочниците отпадна, а държавните бройки при новозаписалите се студенти бяха сведени до минимум.

Броят на т. нар. "държавни места" за идната 2019-2020 учебна година също ще бъде увеличен. Към определените през май 2019 г. места за субсидирано от държавата обучение за редовна форма се добавят 45 и местата за задочно обучение стават 95. Срещу заплащане в държавни висши училища се утвърждават 100 места в задочна форма на обучение, а в частните висши училища - 200 места за задочно обучение.

Предлаганата промяна е в следствие на приети изменения и допълнения на нормативни документи, с които предвиденото обучение по специалността „Право“ от учебната 2019-година да се провежда само в редовна форма на обучение, се отлага за учебната 2020-2021 година. С прието през юли 2019 г. допълнение се предоставя и друга възможност за висшите училища, които обучават по специалност „Право“, информират от правителствения пресцентър.

С писмо от министъра на правосъдието се подкрепя направено искане от ректора на Югозападния университет „Неофит Рилски“ - Благоевград, за утвърждаване на 45 места за прием на студенти по специалност „Право“ в задочно обучение.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина