Задължително е в горещините шофьорите да проверяват гумите, маслото и охладителната течност

Автор: Plovdiv Now 4389
Задължително е в горещините шофьорите да проверяват гумите, маслото и охладителната течност

От началото на годината по пътищата на страната са станали 2968 произшествия, а загиналите са 259. Според Годишния индекс за шофьорско поведение на пътя, човешката грешка е една от основните причини за инциденти.

"Всички шофьори знаят много добре как да се грижат за автомобилите си, но все пак не е лошо преди пътя да проверят маслото в двигателя, охладителната течност, течността за чистачките", съветва инструкторът по безопасно шофиране Владимир Илиев пред БНТ.

Проверката на гумите също е изключително важна. Багажът да се приготви така, че да не пречи на никого. Нищо да не се слага на стъклото на задната седалка, за да не ограничава видимостта.

"Важното е да тръгнете достатъчно навреме, да не си поставяте краен час на пристигането, а просто цел да пристигнете. Да поддържате температура в автомобила, която да не е в резки граници с външната. И голямата разлика температурна - отвън и вътре, всъщност влияе върху нашето поведение и нашите реакции. Задължително в горещите дни да спирате поне 2 или 3 пъти за почивка, макар и да не се чувствате изморени", казва инструкторът.

Босите крака и високите токчета по време на шофиране са забранени. Обувките задължително трябва да бъдат с права подметка, удобни и чувствителни към педалите.

Шофьорите обаче не са единствените, които трябва да внимават.

"Може да сте убедени, че голяма част от катастрофите стават именно заради невнимателни пътници", коментира още Илиев.

"Винаги съм твърдял, че жените са по-безопасните шофьори, защото жената никога не приема излишни рискове, поне умишлено. Когато става дума за грешка - всеки може да направи грешка", категоричен е инструктурът.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина