Задължават кметовете в Пловдивско да осигурят площадки за безплатно предаване на отпадъци

Автор: Добринка Димова 6700
Задължават кметовете в Пловдивско да осигурят площадки за безплатно предаване на отпадъци

Всички общини в Пловдивска област трябва да осигурят площадка за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Това гласи предписание, което директорът на РИОСВ – Пловдив доц. Стефан Шилев е изпратил в петък до кметовете. На обособените терени ще се приемат едрогабаритни, биоразградими, строителни и опасни отпадъци. Законът изисква да има такива площадки в населени места над 10 000 жители, но дава право при необходимост да бъде задължена местната власт да изпълни законовите принципи за разделно събиране и третиране на различните потоци отпадъци, за по-чиста околна среда и по-добро качество на живот. „В някои общини от Пловдивска област като например Марица, Родопи,  Перущица, жителите са под 10 000. Смятам обаче, че е необходимо и там да бъдат осигурени площадки, защото хората няма къде да си изхвърлят отпадъците. Какво да направи един жител на по-малка община, който иска да си изхвърли дивана”, коментира пред PlovdivNow.bg доц. Шилев.

Поради факта, че в някои общини има голям брой малки населени места, предписанието включва и изискването при необходимост и да бъде направена и повече от една площадка. Средствата за изграждането им ще дойдат от такса битови отпадъци.

„Разположението на площадките за безвъзмездно предаване е от изключителна важност за ефекта от тях. Едно правилно разположение и съответните информационни кампании биха довели до намаляване на замърсяването на населените места с различни отпадъци от ежедневните дейности, включително ремонти в къщи, изхвърляне на стари мебели, стари масла, олио, лекарства с изтекъл срок на годност, строителни отпадъци”, смята директорът на РИОСВ-Пловдив.

Според него няма как да се изисква от гражданите да не замърсяват, ако не им дадеш възможност да си изхвърлят отпадъците на определено място законосъобразно.

Той е дал 2 месеца срок за изпълнение на предписанието.  Все още няма обратна информация от общините, но се надява до края на седмицата да успее да разгорява с всички кметове. „Лично ще контролирам проверките по места и при неизпълнение, ще последват санкции”, категоричен е доц. Шилев.

Направените до момента от РИОСВ – Пловдив проверки по населените места и реките показва наличие на сериозни замърсявания в някои общини, за което ще се издадат съответните санкции от 3000 до 10 000 лв

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина